16:00 11.10.2018

Очікується, що синод Вселенського патріархату визнає незаконною анафему Філарета та анексію РПЦ Київської митрополії в 1686 році - УПЦ-КП

2 хв читати
Очікується, що синод Вселенського патріархату визнає незаконною анафему Філарета та анексію РПЦ Київської митрополії в 1686 році - УПЦ-КП

 Глава інформаційного управління архієпископ УПЦ-КП Євстратій (Зоря) з посиланням на власні джерела повідомляє, що на синоді Вселенського патріархату в четвер очікується ухвалення рішення про визнання анафеми глави Української православної церкви Київського патріархату Філарета, предстоятеля УАПЦ митрополита Київського і всієї України Макарія, а також про визнання анексії Київської митрополії Вселенського патріархату Російською православною церквою у 1686 році незаконними.

"Відразу з кількох джерел надійшла інформація про два очікуваних рішення Синоду Вселенського патріархату. 1. Про задоволення апеляції патріарха Філарета (а також апеляції митрополита Макарія). 2. Про визнання незаконною анексію Київської митрополії Російською Церквою в 1686 р.", - написав Є.Зоря на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

"Очікуємо офіційного оголошення від Священного Синоду", - додав він.

Водночас сайт orthodoxia.info з посиланням на свої джерела повідомляє, що главу УПЦ-КП Філарета (Денисенка) та главу УАПЦ Макарія вже відновлено в канонічному сані - синод Вселенського патріархату ухвалив відповідне рішення.

"Два клірика, що є главами двох розкольницьких церков на території України, апелювали до екуменічного Патріархату за реалізацією апостольського права. Згідно з добре поінформованими джерелами orthodoxia.info, Священний Синод Патріархату незабаром ухвалив їхні вимоги, повернувши їх до канонічного стану", - йдеться в повідомленні.

Раніше, ще в червні 2018 року, Є.Зоря повідомив, що глава УПЦ-КП Філарет (Денисенко) подав до Вселенського патріарха та Синоду канонічну апеляцію, вважаючи "позбавлення сану та анафему" недійсними, "оскільки МП не дотримав канонічної судової процедури і рішення виносив свавільно". Він зазначив, що патріарх Константинополя має право вищої апеляційної інстанції в судових спорах, коли на рівні помісної церкви питання вирішене бути не може.

Є.Зоря наголосив, що без анулювання анафеми Московського патріархату іншого шляху визнання українських архієреїв Константинополем немає, а без визнання духовенства УПЦ-КП та УАПЦ немає сенсу говорити про автокефалію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА