15:32 16.10.2018

В Україні запускається фільм "Номери" за сценарієм і режисурою політв'язня Сенцова

3 хв читати
В Україні запускається фільм "Номери" за сценарієм і режисурою політв'язня Сенцова

 В Україні розпочинаються зйомки повнометражного фільму-антиутопії "Номери" за сценарієм і режисурою українського політв'язня в РФ Олега Сенцова, співрежисером стрічки буде Ахтем Сеітаблаєв, глядачі побачать картину навесні 2019 року.

"Ми анонсуємо запуск повнометражного фільму "Номери" за сценарієм Олега Сенцова, в якому сам Олег Сенцов - режисер-постановник", - сказала продюсер Ганна Паленчук на брифінгу у вівторок у Києві.

Вона озвучила листа О.Сенцова про запуск фільму "Номери", в якому, він, зокрема, пише: "Цю річ я бачу дуже чітко... Точно вірю в майбутнє цієї постановки. "Номери" - це не кіно в чистому вигляді, але це й не до кінця театр. Це антиутопія, буфонада, гротеск".

Міністр культури України Євген Нищук запевнив, що ні він сам, ні хто-небудь із чиновників не чинили тиску на експертну раду, яка обрала для зйомок фільму саме сценарій О.Сенцова. За його словами, сценарій обрано з 69 проектів, затверджених урядом України в рамках підтримки українського кінематографу.

"Упевнений, що початок роботи над фільмом надасть сили Олегу. Процес роботи практично розпочинається, він не є швидким. Якщо говорити про гроші, то від держави це близько 10 млн грн, загалом проект розрахований на суму близько 15 млн грн", - розповів міністр.

Є.Нищук уточнив, що О.Сенцов надав право бути співрежисером відомому українському режисерові А.Сеітаблаєву.

А.Паленчук зазначила, що кожен момент, пов'язаний із запуском фільму, узгоджується з О.Сенцовим. "Весь цей час ми тримаємо зв'язок з Олегом, і для нього дуже важливий цей проект ... Ми долучили до проекту людей, які добре знають Олега, знають, чого він хоче, і ми виконуємо всі його рекомендації... Процес підготовки фільму з ним повністю узгоджено", - розповіла вона.

Також вона повідомила, що спочатку О.Сенцов хотів, щоб фільм вийшов російською мовою як мовою оригіналу, але після отримання фінансування Міністерства культури і з огляду на потребу саме в україномовному контенті п'єсу було перекладено українською мовою і узгоджено з консультантом О.Сенцовим.

Відповідаючи на запитання про те, коли глядачі зможуть побачити цю кінострічку, Г.Паленчук сказала, що точно спрогнозувати складно, але висловила сподівання на те, що це відбудеться вже навесні наступного року. "Ми сподіваємося і впевнені, що зйомки в нас будуть у грудні 2018-го - січні 2019 року, і фільм ми зможемо представити наступного року, думаю, навесні", - сказала продюсер.

А.Сеітаблаев, який як співрежисер втілюватиме в життя задум О.Сенцова, визнав, що побоювався, чи сподобається йому п'єса О.Сенцова, але побоювання не підтвердилися. "Це дуже класна драматургія... З великою радістю для себе я відчув, що мені дуже подобається... Мені здається, що я відчуваю цей матеріал", - сказав він.

А.Сеітаблаев додав, що для нього буде викликом режисерська робота з об'єднання театральної п'єси та повнометражного кіно. "Я розумію свою відповідальність, і мені дуже страшно. Олег - мій кримський брат, буде багато уваги до того, що роблю я як співрежисер, до того, що робитимуть актори на знімальному майданчику, до того, якою буде ця стрічка", - розповів він.

За словами А.Сеітаблаева, наразі ще триває відбір акторського складу, визначено його основну частину, це будуть і відомі українські актори, і невідомі, можливо, будуть залучені іноземні актори.

Сестра О.Сенцова Наталія Каплан уточнила, що п'єсу "Номери" було написано задовго до арешту її брата, ще до вироку режисер просив сестру допомогти поставити п'єсу.

Говорячи про твори, які написав О.Сенцов, уже перебуваючи в ув'язненні, Н.Каплан зазначила: "Олег написав у в'язниці п'ять сценаріїв, збірку оповідань, роман. Але ... Олег не відправляє все це з в'язниці й говорить, що його творчість вийде разом з ним".

При цьому, за словами сестри режисера, зміст робіт не відомий. "Точно знаю, що Олег не пише про в'язницю. Взагалі нічого в його творчості про в'язниці немає", - додала вона.

Водночас Н.Каплан зазначила, що у своєму заповіті О.Сенцов назвав того, хто займатиметься його творчістю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сирський інформував командувача військ НАТО в Європі про розвиток подій на фронті

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

ГУР запропонувало план, спрямований на скорочення російського потенціалу - Буданов

18 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

Частка компаній, які планують роботу на 2 роки вперед, у березні зросла на 11,2 п.п.

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА