17:20 22.10.2018

Суд до 30 листопада заарештував бізнесмена Нагорного, підозрюваного у зраді

4 хв читати
Суд до 30 листопада заарештував бізнесмена Нагорного, підозрюваного у зраді

Київський апеляційний суд (раніше - Апеляційний суд м. Києва) на засіданні в понеділок ухвалив рішення про взяття під варту без можливості внесення застави бізнесмена, волонтера, екс-чоловіка олімпійської чемпіонки з гімнастики Лілії Подкопаєвої Тимофія Нагорного.

"22 жовтня Апеляційний суд м. Києва скасував рішення Печерського районного суду м. Києва, яким громадянину України було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в сумі 528 600 гривень, і виніс нове рішення, згідно з яким обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою", - йдеться в повідомленні прес-центру Служби безпеки України.

На обранні безальтернативного запобіжного заходу для Т.Нагорного наполягала прокуратура.

Як повідомила прес-служба Київського апеляційного суду, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою обрано на термін до 30 листопада.

"Застосовано до підозрюваного Нагорного Т.О. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 30 листопада 2018 року включно. Нагорного Т.О. взято під варту в залі Київського апеляційного суду", - йдеться в повідомленні прес-служби суду.

Раніше в понеділок у СБУ та Головному управлінні розвідки Міноборони (ГУР МО) заявили, що Т.Нагорний за завданням ФСБ РФ мав створити політичну партію для просування зовнішньополітичних інтересів Росії та дестабілізації ситуації в Україні.

"Під час досудового розслідування, яке проводить слідчий відділ Головного управління СБУ в Києві та Київській області під процесуальним керівництвом прокуратури міста Києва, отримано інформацію про вербування ФСБ РФ зазначеного українського громадського діяча", - сказав начальник ГУ СБУ в Києві та Київській області Олег Валендюк на брифінгу в понеділок у Києві.

Він розповів, що за завданням кураторів із ФСБ Т.Нагорний мав створити та розвивати політичну партію як інструмент просування зовнішньополітичних інтересів РФ і елемент дестабілізації ситуації в Україні. "Ця структура мала взяти участь у виборах і лобіювати та обстоювати інтереси Росії, перешкоджати вступу України до ЄС і НАТО, порушувати питання про надання російській мові статусу державної мови в нашій країні", - сказав О.Валендюк.

У свою чергу заступник начальника ГУР Міноборони України Павло Яцюк додав: "Задокументовано діяльність ФСБ та Служби зовнішньої розвідки РФ на території України й також процес вербування кадровими співробітниками. Отримано інформацію про діяльність та перебування на території України агентурного апарату спецслужб РФ".

За словами О.Валендюка, у вересні громадянин РФ, власник низки комерційних структур, який тимчасово перебуває в Україні та постійно проживає в Канаді, звернувся до СБУ із заявою про шахрайство щодо нього. Це людина повідомила, що в Києві до нього надійшло кілька пропозицій від посередників, які представляли високопоставлені правоохоронні органи РФ.

"Двоє російських громадян і громадянин України пропонували свої послуги з вирішення питань про закриття кримінальної справи стосовно нього та його батьків на території РФ і не оголошення його в розшук за лінією Інтерполу. Ці факти підтвердилися під час проведення негласних слідчих дій", - розповів начальник главку СБУ.

Зокрема, один із громадян Російської Федерації пропонував бізнесменові за 1,1 млн євро вирішити питання через високопоставлених керівників правоохоронних органів РФ.

"Правоохоронці встановили, що в Києві бізнесмен зустрічався з Т.Нагорним, який позиціонує себе як громадський діяч, і він також пропонував свої послуги з посередництва", - зазначив О.Валендюк.

Зокрема, виходячи з шахрайських мотивів, Т.Нагорний обіцяв вирішити питання за винагороду в мільйон євро, і для вирішення цього питання мав залучити генерального прокурора РФ Юрія Чайку, скориставшись посередництвом сина екс-генпрокурора України часів президентства Віктора Януковича Віктора Пшонки Артема.

Під час розслідування було отримано інформацію щодо вербування російськими спецслужбами Т.Нагорного.

При цьому в оприлюдненому в понеділок удень повідомленні прес-центру СБУ з цього приводу зазначається, що Т.Нагорного завербували спецслужби РФ після участі в "Марші миру" в 2014 році.

"Оперативники спецслужби з'ясували, що у 2014 році під час проведення акції під назвою "Марш миру" в Москві українського громадянина затримали співробітники поліції та помістили на п'ять діб до ізолятора тимчасового тримання. Потім його доправили до управління ФСБ РФ у м. Москві, де він погодився на співпрацю в сприянні російським спецслужбам у проведенні підривної діяльності проти України", - йдеться в інформації прес-центру української спецслужби.

За словами О.Валендюка, 2-3 жовтня Т.Нагорного і двох громадян Росії затримали в Києві під час спроби отримати кошти від бізнесмена. Наразі двом громадянам РФ, які мають ліцензії адвокатів, повідомлено про підозру у вчиненні спроби шахрайства та обрано їм запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави. Одного з них обґрунтовано підозрюють у шпигунстві на користь Служби зовнішньої розвідки РФ.

Начальник ГУ СБУ нагадав, що Т.Нагорному повідомлено про підозру у вчиненні державної зради та спробі замаху на шахрайство в особливо великих розмірах. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 528 600 грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА