16:25 08.11.2018

Активісти на засіданні ТСК щодо нападу на Гандзюк вимагають виключити з її складу Антона Геращенка

2 хв читати
Активісти на засіданні ТСК щодо нападу на Гандзюк вимагають виключити з її складу Антона Геращенка

Громадські активісти на засіданні тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з вивчення фактів нападу на радницю мера Херсона Катерину Гандзюк та інших активістів виступили з вимогою, щоб в її роботі не брав участі народний депутат із фракції "Народний фронт" Антон Геращенко.

"Ми вимагаємо, що в цій комісії не було Антона Геращенка", - сказала подруга покійної К.Гандзюк Марина Хромих на першому, організаційному, засіданні ТСК у четвер у Києві.

Вона пояснила таку необхідність тим, що А.Геращенко після нападу на К.Гандзюк тиражував інформацію про причетність до нападу людини, яку помилково в цьому підозрювали.

Ніхто з присутніх народних депутатів не висловився на підтримку такої ідеї. Разом з тим деякі з них, зокрема глава ТСК Борислав Береза, пояснили, що парламентаріїв до складу комісії делегують фракції і затверджує Верховна Рада, тому нікого з них не можуть відсторонити від роботи в комісії.

У свою чергу, А.Геращенко пояснив, що коментував затримання одного з підозрюваних у нападі на К.Гандзюк, якого згодом відпустили, оскільки його можлива причетність до злочину була на той момент офіційною версією слідства.

Крім того, члени ТСК вирішили у листопаді провести виїзне засідання комісії в Херсоні, а також визначити перелік фактів нападів на активістів, якими займатимуться у своїй роботі.

Наступне засідання ТСК призначили на 15 листопада.

Як повідомлялося, 31 липня вранці в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою К.Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доправили до місцевої лікарні, але незабаром перевели до медустанови Києва.

Спочатку кваліфікація в кримінальному провадженні була "хуліганство", потім правоохоронці перекваліфікували як завдання тяжких тілесних ушкоджень, а згодом, після підтвердження того, що К.Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою, кваліфікацію було змінено на замах на "вбивство з особливою жорстокістю". Пізніше слідчий у справі задовольнив клопотання адвоката про додаткову кваліфікацію злочину проти К.Гандзюк і вніс до ЄРДР ознаку замовності (п. 11 ч. 2 ст. 115, ст. 15 КК України).

Затримано кількох підозрюваних у замаху на К.Гандзюк, зокрема чоловіка, зафіксованого на відео з камер спостереження як покупця сірчаної кислоти.

4 листопада К.Гандзюк померла. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на скоєний злочин - за пунктами 4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).

6 листопада Верховна Рада підтримала постанову про створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) для розслідування відомостей про напад на КГандзюк та інших громадських активістів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА