11:50 09.11.2018

Турчинов нагадав про кримінальну відповідальність причетних до нелегітимних виборів на окупованій частині Донбасу

2 хв читати
Турчинов нагадав про кримінальну відповідальність причетних до нелегітимних виборів на окупованій частині Донбасу

Секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олександр Турчинов заявляє, що ті, хто беруть участь в організації та проведенні нелегітимних виборів у непідконтрольних українському уряду окремих районах Донецької і Луганської областей відповідатимуть відповідно до українського кримінального законодавства.

Як повідомляється на офіційному сайті РНБО, за його словами, ці злочинні дії "є грубим порушенням і повною дискредитацією Мінських угод, а також спробою російського агресора посилити свій контроль над окупованою територією". "Правоохоронні органи України виявлять всіх організаторів і учасників цих псевдовиборах, і вони будуть неминуче притягнуті до кримінальної відповідальності", - сказав О.Турчинов.

Він нагадав, що участь в організації та проведенні цих "виборів" підпадає під дію п'яти статей Кримінального кодексу України: ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ст.110-2 (фінансування дій, скоєних з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України), ст.111 (державна зрада), ст.114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань).

Санкції цих статей КК передбачають позбавлення волі на строк до 15 років, деякі - з конфіскацією майна

Секретар РНБО України наголосив, що окрім відмічених статей, організатори нелегітимних виборів і беруть участь в них можуть також бути притягнуті до кримінальної відповідальності за іншими статтями, що передбачають тривалі терміни позбавлення волі і конфіскацію майна, зокрема, стст.158, 159-1, 161, 170, 255, 256, 258-3, 258-5, 260, 293, 295, 332-1, 338, 340, 341, 353, 436, 436-1 Кримінального кодексу України.

"Хочу запевнити всіх причетних до проведення цих злочинних заходів щодо безпідставності надій уникнути відповідальності за свої дії і попереджаю, що у вас є лише один шанс - вчасно зупинитися від участі в злочині", - сказав О.Турчинов, підкреслив, що "тимчасово окуповані Донбас і Крим були і будуть невід'ємною частиною України ".

Як повідомлялося, 7 листопада народний депутат України фракції "Народний фронт" Антон Геращенко заявив, що волонтери з Центру "Миротворець" склали і мають намір опублікувати списки громадян України, які беруть участь в організації нелегітимних виборів на окупованих територіях Донбасу, і єдиний метод для осіб, які потрапили в список, бути викресленими з нього - відмовитися від участі в цих "виборах".

Згідно ж інформації, розміщеною раніше в середу на сторінці "Myrotvorets News" у соцмережі Facebook, Центр "Миротворець" має в своєму розпорядженні "усі списки громадян України - організаторів т.зв. виборів у терористичних організаціях ЛДНР".

Незаконні вибори на окупованих територіях Донбасу заплановані на 11 листопада.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА