13:38 03.12.2018

Реалізація нової стратегії розвитку ВМСУ до 2035 р. потребує держпрограми кораблебудування, що відповідає новим загрозам, і фінансування - Кабаненко

2 хв читати
Реалізація нової стратегії розвитку ВМСУ до 2035 р. потребує держпрограми кораблебудування, що відповідає новим загрозам, і фінансування - Кабаненко

Реалізація нової стратегії розвитку Військово-Морських сил України (ВМСУ) до 2035 року потребує підготовки держпрограми кораблебудування, що відповідає новим загрозам, та фінансування, наголошує екс-заступник міністра оборони (2014 р.), адмірал запасу ВМСУ Ігор Кабаненко.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" І.Кабаненко уточнив, що командувач ВМСУ вже затвердив підготовлену за підтримки західних союзників нову стратегію розвитку ВМСУ до 2035 року, що відповідає на стратегічному, оперативному і тактичному рівнях стандартам НАТО.

"Днями її (стратегію - ІФ) затвердив командувач ВМСУ, і за стандартами розвинених морських держав вважається прийнятою", - пояснив співрозмовник агентства.

При цьому він наголосив: "Але, я все-таки думаю, що з огляду на ситуацію, нова стратегія розвитку ВМСУ має бути також розглянута РНБО і затверджена президентом. Оскільки наступним кроком має стати підготовка державної програми кораблебудування - ця держпрограма може по-різному називатися. Імплементаційна частина цієї стратегії має бути реалізована у відповідних державних та урядових документах".

Відповідаючи на запитання агентства про потреби у фінансуванні для реалізації нової стратегії та держпрограми, І.Кабаненко уточнив, що не "менше ніж 25% оборонного бюджету. Я думаю, ті пріоритети в розвитку ВМСУ, які представлені у бюджеті, вони можуть бути реалізовані. Але, на жаль, на сьогодні ця потреба значно більша".

Уточнюючи на прохання агентства можливі етапи та інструменти оновлення бойового складу ВМФ України з урахуванням поточних можливостей національного ОПК, що реформується в нових умовах, екс-заступник міністра оборони повідомив: "Безумовно, морська держава повинна мати свою військово-морську оборонну індустрію, і сьогодні цю індустрію необхідно відновлювати. На жаль, час втрачено".

"Мають використовуватися механізми партнерства для залучення сучасних технологій і сучасних технічних рішень. Є приклади: цим шляхом йде сьогодні, зокрема, Туреччина", - уточнив І.Кабаненко.

"Нам необхідно залучати вже відпрацьовані раніше на рівні НАТО, США, Великої Британії технологічні рішення. Є різні механізми отримання платформ, їх треба використовувати", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА