17:46 14.12.2018

Найбільший алмаз Північної Америки знайдено на копальні Diavik у Канаді

2 хв читати

 Жовтий алмаз масою 552 карати (110,4 г) знайдено на копальні Diavik у канадській провінції Північно-західні території, що належить Dominion Diamond Mines та Rio Tinto Group.

Алмаз розміром із куряче яйце є найбільшим із будь-коли виявлених на території Північної Америки і майже втричі перевищує за розмірами попередній камінь-рекордсмен у Канаді. Він більший за діамант De Beers, що раніше вважався найбільшим у групі жовтих алмазів (440 каратів на момент виявлення в 1888 році).

На сусідніх копальнях Diavik та Ekati добувають алмази дуже високої якості, але величезні розміри для них не характерні, йдеться в спільному повідомленні компаній.

За словами гендиректора Dominion Шейн Дергін, знайдений алмаз - ювелірної якості, однак практично не дав додаткових деталей, які могли б допомогти визначити його вартість.

Алмази жовтого кольору зазвичай коштують дешевше за безбарвні камені ідеальної чистоти, проте для алмазів яскравого фантазійного забарвлення ситуація зворотна.

"Ми можемо назвати колір каменю фантазійним жовтим, але поки що це все, що можна сказати, оскільки він необроблений і був трохи пошкоджений під час робіт", - заявив Ш.Дергін в інтерв'ю агентству Bloomberg.

За даними агентства, канадський жовтий алмаз посідає сьоме місце за розмірами серед знайдених у цьому столітті і входить до топ-30 найбільших коштовних каменів в історії.

Rio Tinto належить 60% копальні Diavik, проте Dominion викупила алмаз у партнера на внутрішньому аукціоні. Нині компанія шукає ювелірний дім, щоб розділити й огранувати його.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА