08:17 18.01.2019

Обсяг космічного сміття навколо Землі оцінили більш ніж у 7 тис. тонн

2 хв читати
Обсяг космічного сміття навколо Землі оцінили більш ніж у 7 тис. тонн

США, Росія і Китай є лідерами в забрудненні навколоземного простору космічним сміттям, йдеться в опублікованих тезах статті, підготовленої до "Королівських читань" співробітниками Московського державного технічного університету імені М.Баумана.

"Маса сміття (на 2017 рік вона становить близько 7,2 тисячі тонн) на орбіті продовжує зростати - за останні три роки вона зростала щороку приблизно на 100 тонн, або близько 2%", - пишуть вчені.

"Лідером за кількістю космічного сміття є США, на другому місці - Росія, а на третьому - Китай. На ці країни припадає 93% космічного сміття. Щорічно його загальний обсяг збільшується на чотири відсотки", - йдеться в тезах.

Найбільше космічного сміття утворюється через руйнування і зіткнення орбітальних апаратів. Крім того, орбіту засмічують відпрацьовані ступені і розгінні блоки ракет-носіїв, уже недіючі супутники, фрагменти, що відірвалися при запусках.

"За даними на 2017 рік на навколоземній орбіті знаходиться близько 18 тисяч об'єктів розміром більше 10 сантиметрів, в тому числі 1200 супутників, 750 тисяч "літаючих куль" (розмір кожної "кулі" близько сантиметра) і близько 150 мільйонів зовсім дрібних фрагментів, розмір яких менше міліметра", - наголошується в документі.

Фахівці нагадують, якщо в навколоземному просторі уламки рано чи пізно гальмуються, падають і здебільшого згоряють в атмосфері, то на геостаціонарній орбіті вони можуть крутитися вічно. Експерти попереджають, що зіткнення з космічним сміттям може привезти до небезпечних наслідків.

"Останнім часом все більше вчених насторожує так званий синдром Кеслера. Це гіпотетичний розвиток подій на навколоземній орбіті, коли космічне сміття, яке з'явилося в результаті численних запусків штучних супутників, призводить до повної непридатності ближнього космосу для практичного використання", - йдеться в тезах.

У статті розглядаються види космічного сміття, методи боротьби з ним, а також оцінюється ефективність використання цих методів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА