14:34 11.02.2019

Луценко: Законодавство не дозволяє поки що затримати Мангера, його можна лише попросити добровільно прибути до суду Києва

2 хв читати
Луценко: Законодавство не дозволяє поки що затримати Мангера, його можна лише попросити добровільно прибути до суду Києва

 Правоохоронці згідно із законом не мають права затримати голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера, якому раніше було оголошено про підозру в організації вбивства активістки, радниці мера Херсона Катерини Гандзюк, заявляє генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Навіть у цій ситуації ми не маємо права затримати його, а можемо лише запросити його добровільно прибути до Печерського (районного - ІФ) суду", - сказав Ю.Луценко журналістам у Києві в понеділок.

Генпрокурор зазначив, що у разі, якщо В.Мангер добровільно не прибуде до суду, прокуратура клопотатиме про його затримання для примусового доправлення на засідання.

"Дуже специфічна ситуація. Завдяки зміненому під час Януковича Кримінальному процесуальному кодексу, навіть у цій ситуації, після підозри в скоєнні вбивства, у нас немає права затримати пана Мангера, а ми можемо його запросити прийти до Печерського суду для обрання запобіжного заходу", - пояснив Ю.Луценко.

Він зазначив, що слідство вжило "всіх можливих заходів безпеки у рамках чинного законодавства, і впевнене, що пан Мангер буде в Печерському суді разом зі своїми захисниками".

Відповідаючи на уточнювальне запитання, що означає ця процедура на практиці, Ю.Луценко сказав: "На жаль, чинна Конституція передбачає затримання людини лише, якщо вона готується до вчинення злочину, або безпосередньо при скоєнні злочину. Також ст. 208 КПК України щодо невідкладного затримання передбачає, що це (затримання - ІФ) може бути безпосередньо під час вчинення злочину, або коли на певну особу вказують й інші особи".

У цьому контексті генпрокурор продовжив: "Тому ми змушені запрошувати пана Мангера до Печерського суду, супроводжувати його в рамках закону, а в разі, якщо він відмовиться, ми звернемося до суду для примусового його приводу до суду".

За його словами, всі оперативні служби гарантуватимуть безпеку прибуття В.Мангера.

Пізніше під час брифінгу генпрокурор уточнив, що питання про обрання запобіжного заходу розглядатиме Шевченківський районний суд Києва.

Статті кримінального кодексу, за якими підозрюють В.Мангера, не передбачають альтернативного арешту запобіжного заходу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА