Події

Адвокати сімей Небесної сотні вказують на затягування справ про вбивства на Майдані і не виключають подання позову до держави до ЄСПЛ

Адвокати сімей Героїв Небесної сотні констатують затягування розслідування і судового розгляду справ про вбивства і насильницькі дії стосовно активістів Євромайдану і Революції Гідності, і не виключають звернення до Європейського суду з прав людини з позовом до української держави.

На прес-конференції у вівторок у Києві адвокат сімей загиблих і потерпілих на Євромайдані Віталій Титич зазначив, що якщо раніше адвокати розглядали себе як сторону обвинувачення і виступали фактично на стороні держави, то зараз вони констатують невиконання державою Україна вимог Європейської конвенції з прав людини, зокрема у забезпеченні реалізації права на швидке ефективне розслідування і судовий розгляд.

"Ми думатимемо про колективне звернення до Європейського суду з прав людини для встановлення факту цього порушення. Не знаю, наскільки це буде ефективно, але, принаймні, це надасть можливість припинити маніпуляції влади, яка кожні п'ять років, кладе руку на серце та заявляє, що вона зацікавлена, зробить усе, і що для неї справа честі довести це до кінця", - наголосив В.Титич.

Голова ГО "Сім'я Героїв Небесної сотні" Володимир Бондарчук заявив, що над сім'ями Героїв Небесної сотні "просто знущаються", постійно переносять і затягують судові засідання у справах Майдану.

Він навів приклад, що досі не проведено призначену в 2016 році суддею Святошинського суду у справі п'яти екс-співробітників "Беркута" Сергієм Дячуком балістичну експертизу.

В.Бондарчук наголосив, що для сімей Героїв Небесної сотні на чергові роковини трагічних подій хотіли провести захід у Верховній Раді і звернутися до депутатів, оскільки велика кількість проблем, що виникають під час розслідування справ, пов'язані з законодавством.

"Але в цьому році жодних заходів для комунікації з Верховною Радою, з керівництвом Генпрокуратури на роковини Революції Гідності не відбулося. Ми продовжуємо боротися, хоча за ці п'ять років 17 батьків Героїв Небесної сотні відійшли у вічність. Ми все одно будемо боротися, тому що для зміни України необхідна невідворотність покарання", - наголосив він.

Представник платформи Євромайдан SOS Олександра Матвійчук у свою чергу звернула увагу на те, що після створення у 2015 році департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури його постійно скорочували, свавільно забирали у нього справи, і наразі він перебуває у "підвішеному стані".

"Ми всі з жахом очікуємо передання справ до Державного бюро розслідувань, що має нібито через рік відбутися. По факту це означає, що все має розпочатися знову, і ми маємо "обнулити" ці п'ять років. Забезпечити безперервність або якимось іншим чином вирішити цю ситуація - це дуже-дуже важливо", - наголосила вона.

О.Матвійчук зазначила, що багато кримінальних справ щодо подій Революції Гідності, на відміну від справи екс-співробітників "Беркута" у Святошинському суді Києва, не розглядають у судах належним чином.

"Там очевидно судді зловживають своїми можливостями, щоб вийшли всі терміни. Без залучення міжнародної складової як у процес розслідування, так і у процес судового розгляду, в будь-якому форматі, навіть шляхом створення міжнародних "гібридних" судів у справах Майдану, поступу не буде", - вважає вона.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ