Події

Права виборців на виборах у Молдові в основному дотримувалися, але були недоліки

Влада Молдови має усунути всі недоліки, виявлені спостерігачами БДІПЛ ОБСЄ в ході парламентських виборів, заявив офіційний представник Європейської зовнішньополітичної служби (ЄВС).

"Згідно з попередніми висновками місії БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами, вибори були "конкурентними, і основні права в цілому дотримувалися". Тим не менш, протягом всієї кампанії і в день виборів відзначалися недоліки, зокрема,"заяви про тиск на державних службовців , переконливі ознаки підкупу голосів і зловживання державними ресурсами", - йдеться в комюніке, поширеному в понеділок у Брюсселі.

У ньому повідомляється, що місія також відзначила, що "контроль і володіння ЗМІ політичними гравцями обмежують діапазон точок зору, які подаються виборцям".

"Усі недоліки, виявлені місією БДІПЛ / ОБСЄ зі спостереження за виборами, мають бути усунені на основі рекомендацій БДІПЛ / ОБСЄ з урахуванням майбутніх виборів на всіх рівнях", - підкреслив представник ЄВС.

Він вказав на те, що Європейський союз уважно стежив за всім виборчим процесом, включаючи виборчу кампанію і день виборів, і "продовжуватиме уважно стежити за подіями після виборів, щоб оцінити їх вплив на демократію і плюралізм в Республіці Молдова".

"Європейський союз підтримує зусилля зі зміцнення демократії в Республіці Молдова і підкреслює, що повага волі виборців є одним з основоположних демократичних принципів", - сказано в заяві.

У ній пояснюється, що партнерство Європейського союзу з Республікою Молдова буде як і раніше зосереджено на створенні відчутних переваг для громадян країни. У цьому дусі Європейський союз сповнений рішучості співпрацювати з тими силами в Республіці Молдова, "які підтримують процес реформ, що лежить в основі Угоди про асоціацію, зокрема, в тому, що стосується боротьби з корупцією і корисливими інтересами, незалежно від політичної приналежності, забезпечення незалежності судової влади і деполітизації державних інститутів".

"Ми будемо продовжувати засновувати наші відносини з Республікою Молдова на принципах обумовленості і поваги верховенства права та демократичних стандартів", - заявив представник ЄВС.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ