10:43 15.03.2019

ДБР має намір перевірити можливу причетність Ситника до приховування корупції в оборонпромі

2 хв читати
ДБР має намір перевірити можливу причетність Ситника до приховування корупції в оборонпромі

Державне бюро розслідувань (ДБР) у рамках розслідування провадження, відкритого за матеріалами розслідування журналістів Bihus.info перевірить також можливу причетність директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артема Ситника до приховування корупційних схем в оборонному секторі, повідомив директор ДБР Роман Труба.

Коментуючи агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю заяву керівника Спеціалізованої антикорупційний прокуратури Назара Холодницького про те, що А.Ситник міг знати про приховування його підлеглими корупційних схем у ДК "Укроборонпром", і, відповідаючи на запитання, чи вивчатимуть ДБР дії директора НАБУ, Р.Труба сказав: "Ми досліджуватимемо всі факти, і перевірятимемо всі обставини, про які нам буде відомо. Звичайно, запитання у нас будуть не лише до детективів, що не розслідували або не зареєстрували матеріали перевірки. Зокрема, юридична оцінка надаватиметься діям і керівників структурних підрозділів НАБУ, і керівництву".

Як повідомлялося, у фінальній серії розслідування, оприлюдненій увечері 11 березня, журналісти Bihus.info стверджували: і податковій адміністрації, і військовій прокуратурі, і Національному антикорупційному бюро було відомо про наявність незаконних схем в оборонному комплексі.

Зокрема, вони продемонстрували обізнаність НАБУ про наявність незаконних схем в оборонному комплексі. У сюжеті йдеться про те, що фігурант їхніх розслідувань Віталій Жуков вимагав від іншого фігуранта - Андрія Рогози - вирішення питання на рівні заступника директора НАБУ Гізо Углави про "помилкове внесення" до списку фіктивних фірм "Оптимумспецдеталі". Компанію було внесено до списку через підозрілі контракти з Харківським бронетанковим заводом - НАБУ проводило розслідування щодо закупівель цього заводу, а "Оптимумспецдеталь" продавала заводу танкові приціли. Журналісти стверджують, що А.Рогоза згодом отримав листа за підписом Г.Углави, в якому в переліку підозрілих компаній немає "Оптимумспецдеталі".

Автори розслідування порахували, що Харківський бронетанковий завод купував приціли з потрійною переплатою. Після викреслювання НАБУ компанії "Оптимумспецдеталь" зі списку завод продовжив купувати приціли, що завдало збитків оборонному бюджету ще на 13 млн грн.

12 березня в ДБР повідомили, що слідчі центрального апарату ДБР розпочали досудове розслідування за матеріалами журналістського розслідування під назвою "За скільки зливали справи по оборонці. Роль НАБУ, СБУ і прокуратури (таємна переписка, ч. 4-5)".

Як написала перший заступник директора ДБР Ольга Варченко на своїй сторінці у Facebook, розслідування триває за ч.3 ст.368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Згодом у НАБУ заявили, що Управління внутрішнього контролю НАБУ ще до виходу останнього випуску програми "Наші гроші" про корупцію в державному концерні "Укроборонпром" розпочало службове розслідування за фактами можливих неправомірних дій працівників бюро, пов'язаних із фігурантами журналістського розслідування, наразі службове розслідування триває.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА