Події

У МВС нагадали: селфі з бюлетенем у кабінці голосування є порушенням закону

Селфі з бюлетенем у кабінці голосування є порушенням закону, нагадують виборцям у Міністерстві внутрішніх справ України.

На брифінгу в понеділок у Києві радник міністра внутрішніх справ України Іван Варченко наголосив, що виборець має бути відповідальним під час виборчої кампанії.

Він нагадав, що ті виборці, які хочуть проголосувати за межами дільниці реєстрації, мають потурбуватися про голосування заздалегідь, подавши відповідні документи про зміну місця голосування не пізніше ніж за п'ять днів до дня голосування.

"Ми нагадуємо виборцю, що в день голосування він не повинен нікому звітувати про своє волевиявлення. Більше того, цей звіт на сьогодні може містити ознаки кримінального злочину, виборець може нести покарання за те, що він розголошує результати свого волевиявлення", - наголосив радник.

Звертаючись до громадян України, він уточнив: "Ви не маєте права фотографувати, наприклад, свій виборчий бюлетень, ви не маєте права демонструвати його під час голосування, тому що таким чином ви порушуєте таємницю голосування".

"Тобто, жодних селфі в кабінках", - підсумував І.Варченко.

Він пояснив, що ст. 159 Кримінального кодексу передбачає, що виборець, який продемонстрував своє волевиявлення, може бути притягнутий до відповідальності у вигляді обмеження волі терміном до трьох років. А посадова особа, яка є суб'єктом виборчого процесу, може бути притягнута до відповідальності за порушення таємниці голосування й отримати покарання у вигляді позбавлення волі до трьох років.

Відповідаючи на уточнювальне запитання про те, як у такому разі оцінювати правомірність проведення екзитполів, І.Варченко наголосив, що порушенням таємниці голосування є лише публічна демонстрація результатів волевиявлення. "У цьому разі (екзитполів) йдеться про непублічну демонстрацію. Те, що виборець у приватному спілкуванні сказав друзям, дружині, людині, яка проводить екзитпол, за кого він проголосував, не є порушенням таємниці голосування", - звернув увагу радник міністра.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ