Події

Канада та Європа самостійно перевірять літаки Boeing 737 Max, перш ніж знову допустити їх до польотів

Авіаційна влада Канади та європейських країн самостійно, незалежно від Федерального управління цивільної авіації (FAA) США, перевірить безпеку літаків Boeing 737 Max і нове програмне забезпечення (ПЗ), над яким працює виробник, повідомило агентство "АП".

Наразі літаки цієї моделі не допущені до польотів практично в усіх країнах світу.

Компанія Boeing розраховує до понеділка наступного тижня оновити ПЗ, яке використовується на Boeing 737 Max, що запобігає кабруванню (підйом носа лайнера в польоті), а FAA планує знову сертифікувати літак, а також здійснити перепідготовку пілотів у квітні-травні.

Водночас, як повідомив представник європейського регулятора Патрик К’ю, буде виконано "дуже глибоку та конкретну перевірку" змін, які проведуть Boeing і FAA для гарантування безпеки експлуатації літаків.

"Я можу гарантувати, що ми з нашого боку не допустимо літаки до польотів доти, доки не отримаємо прийнятні відповіді на те, що зроблено з боку FAA", - заявив чиновник.

Міністр транспорту Канади Марк Гарно також повідомив, що "коли зміни до ПЗ буде внесено, а на це знадобиться кілька тижнів, ми в Канаді проведемо свою сертифікацію, навіть якщо це вже зробить FAA".

Водночас прокурори Мін'юсту США видали кілька повісток у рамках розслідування щодо сертифікації Boeing 737 Max FAA, повідомив телеканал CNN із посиланням на інформовані джерела.

Зазначається, що слідчі вивчають, як компанія сертифікувала літак, і дані про цю процедуру. Телеканал уточнює, що розслідування проводять відділення ФБР у Сіетлі та кримінальний відділ Мін'юсту у Вашингтоні.

Про намір заслухати представників виробника і FAA вже заявили в американському сенаті.

Безпека Boeing 737 Max була поставлена під сумнів після того, як два літаки цього типу зазнали аварій менше ніж за п'ять місяців.

Наприкінці жовтня 2018 року Boeing-737 MAX 8 індонезійської компанії Lion Air упав у Яванське море незабаром після вильоту з аеропорту Джакарти. Загинули всі 189 осіб, що перебували на борту.

Літак Boeing-737 MAX 8 авіакомпанії Ethiopian Airlines, що виконував рейс з Аддіс-Абеби в Найробі, зазнав аварії 10 березня за 60 км на схід від столиці Ефіопії. Авіакатастрофа забрала життя 157 осіб.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ