15:45 21.03.2019

Мінрегіон планує ввести обов'язкову шумову дорожню розмітку на трасах України

2 хв читати
Мінрегіон планує ввести обов'язкову шумову дорожню розмітку на трасах України

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми з проектування доріг, якими, зокрема, пропонується на дорогах вищої категорії (I-II) передбачати влаштування фрезерованих шумових смуг, повідомила прес-служба заступника голови Мінрегіону Льва Парцхаладзе.

В оприлюдненому прес-службою у четвер повідомленні наголошується, що відповідна норма міститься в проекті змін до державних будівельних норм (ДБН) В.2.3-4-2015 "Автомобільні дороги. Частина I. Проектування. Частина II. Будівництво".

"Шумова дорожня розмітка - це справді недорогий та дієвий спосіб підвищення безпеки руху та зменшення кількості авто, які потрапляють у дорожньо-транспортні аварії. Наприклад, якщо людина довго перебуває за кермом і починає засинати, такі шумові смуги можуть врятувати життя. Тому під час оновлення ДБН щодо доріг загального користування ми прописали доцільність влаштування таких смуг на найбільших трасах - дорогах І-ІІ категорії. Тому що безпека людей - це найголовніше", - написав Л.Парцхаладзе на своїй сторінці в соцмережі Facebook із цього приводу.

Шумові смуги за принципом своєї дії нагадують "лежачих поліцейських". Вони являють собою штучні нерівності, які залежно від призначення обладнуються вздовж або поперек дороги. Під час наїзду на неї водій автомобіля починає відчувати суттєвий вібраційний та шумовий вплив, що в свою чергу сприяє підвищенню уваги на дорозі під час руху вздовж дорожніх узбіч або перед наближенням до ділянки з підвищеною небезпекою.

Л.Парцхаладзе зазначив, що такі шумові розмітки широко застосовуються в США, Німеччині, Канаді, Фінляндії, Данії, Швеції, Норвегії та в багатьох із цих країн є обов'язковими під час проектування нових доріг.

"Застосування шумових смуг дає змогу домогтися значного зниження рівня аварійності на дорогах, як мінімум удвічі. Ми також маємо впроваджувати такі дієві європейські рішення і практики підвищення безпеки руху на трасах", - додав заступник міністра.

За його словами, проект змін до ДБН розробило держпідприємство "ДерждорНДІ".

Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових і реконструкції наявних будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їхнього призначення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА