13:26 22.03.2019

Європейська РН Vega з українським двигуном успішно вивела на орбіту італійський супутник ДЗЗ

2 хв читати
Європейська РН Vega з українським двигуном успішно вивела на орбіту італійський супутник ДЗЗ

 Європейська ракета-носій (РН) легкого класу Vega з українським двигуном успішно вивела на сонячно-синхронну земну орбіту італійський супутник дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) PRISMA.

Згідно з повідомленням прес-служби ДП "КБ Південне", здійснений 22 березня о 03:50 за Києвом з космодрому Куру у Французькій Гвіані (Південна Америка) запуск став 14-м за програмою Vega та першим у 2019 році.

Космічний апарат (КА) PRISMA масою 879 кг - малий супутник італійського космічного агентства (ASI). Основне завдання КА - продемонструвати роботу нового потужного електрооптичного інструменту. Він поєднує в собі гіперспектральний прилад і чорно-білу камеру. Гіперспектральний прилад здійснюватиме спостереження у 239 спектральних діапазонах, від видимого і ближнього інфрачервоного (VNIR) до короткохвильового інфрачервоного діапазону (SWIR). PRISMA допоможе в моніторингу сільськогосподарських і водних ресурсів, екологічної обстановки. Очікуваний термін роботи супутника - п’ять років.

РН Vega розробило Європейське космічне агентство (ESA) спільно з Італійським космічним агентством (ASI). Вона призначена для виведення на сонячно-синхронну орбіту заввишки 1200 км супутників масою до 1200 кг або на полярну орбіту заввишки 700 км супутників масою 1500 кг.

Маршовий двигун для 4-го ступеня РН RD-868P розробило ДП "Конструкторське бюро "Південне" (КБП) і виготовило ДП "ВО Південмаш" (ПМЗ, обидва - Дніпро). За даними розробника, новий рідинний двигун базується на основі ступеня розведення міжконтинентального балістичного ракетоносія (МБР) РС-20 (SS-18 "Сатана").

Успішний пробний пуск РН Vega здійснено в лютому 2012 року. З травня 2013 року ЕSА розпочало комерційну експлуатацію нової РН. В інтересах замовників на орбіту виведено близько 30 супутників.

У липні 2017 року українські учасники кооперації за програмою Vega продовжили укладений у 2012 рік контракт з європейським підрядником - італійською Avio SpA - на постачання серійних двигунів для РН Vega до 2020 року.

Уряд України та ESA підписали угоду про співробітництво у сфері використання космічного простору в мирних цілях у 2008 році. До складу ESA входять 17 європейських країн.

Нині Україна готує створення інформаційного хаба для реалізації підписаної в травні 2018 року угоди з ЄС щодо співробітництва в європейській програмі космічного моніторингу Copernicus.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА