Події

Рада ЄС затвердить оновлену газову директиву Євросоюзу

Рада ЄС прийме у понеділок остаточне рішення щодо затвердження європейської газової директиви з урахуванням внесених поправок, випливає з проекту порядку денного засідання.

"Перегляд газової директиви. Ухвалення законодавчого акту", - такий пункт міститься в розділі схвалюваних без обговорення документів у порядку денному Ради ЄС з питань сільського господарства і рибальства, яка засідатиме в Люксембурзі.

Згідно з процедурою Євросоюзу, директива затверджується радою після її схвалення Європарламентом. Вона набуде чинності через 20 днів після публікації в "Офіційному журналі" Євросоюзу. Протягом 9 місяців держави-члени ЄС повинні адаптувати свої відповідні національні законодавства до нового європейського закону.

Як повідомлялося, Європарламент проголосував 4 квітня за оновлену директиву, яка поширює правила газового ринку ЄС на трубопроводи, прокладені з країн, що не входять до Союзу, зокрема, Nord Stream 2 ("Північний потік - 2"), який повинен простягнутися з Росії до Німеччини.

"Це кінець ери монополії на європейському газовому ринку - монополії, яка або загрожує підвищеними цінами, або просто перекриттям крана", - підкреслив, представляючи членам Європарламенту законопроект, доповідач з цього питання, голова комітету ЄП з питань промисловості, досліджень та енергетики Єжи Бузек.

Оновлена директива передбачає, що частини трубопроводів, що йдуть з третіх країн, прокладені територією ЄС, включно з територіальними водами, повинні будуть відповідати вимогам, які застосовуються до внутрішніх трубопроводів ЄС.

Серед головних вимог - поділ компаній-постачальників газу і підприємств, що транспортують його, доступ до труби інших операторів, прозоре регулювання тарифів за прокачування. Це означає, що компанія-оператор "Північного потоку - 2" повинна бути незалежною від "Газпрому", а 50% її пропускної потужності повинні резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але тільки зі схвалення Єврокомісії.

В ЄС природний газ в основному використовується для опалення будинків і вироблення електроенергії. Ним забезпечується четверта частина загального енергоспоживання. Багато країн ЄС залежать від імпорту газу. Понад 70% його імпортується, і очікується подальше зростання імпорту, повідомлялося в матеріалах Європарламенту.

Згідно даних за третій квартал 2018 року, головним постачальником газу в ЄС була Росія (47%), за нею слідували Норвегія (34%), Алжир і Лівія (разом 8,6%). Основний маршрут поставок російського газу проходив через Україну (майже половина всього обсягу), потім слідували трубопровід з Ямалу через Білорусь (близько 20%) і Nord Stream 1 ("Північний потік - 1", 30%). 89% газу імпортується в ЄС трубами, решта - суднами у вигляді СПГ.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ