Події

Порошенко: Міжнародний аудит "Укроборонпрому" вже запущено, моє завдання - забезпечити, щоб ніхто не перешкоджав розслідуванню озвучених корупційних звинувачень

Порошенко: Міжнародний аудит "Укроборонпрому" вже запущено, моє завдання - забезпечити, щоб ніхто не перешкоджав розслідуванню озвучених корупційних звинувачень

Київ. 17 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Президент Петро Порошенко впевнений, що тема подолання корупційних ризиків у дежконцерні "Укроборонпром" може бути предметом публічної дискусії після завершення незалежного міжнародного аудиту держконцерну, а озвучені медіа в розпал передвиборної президентської кампанії резонансні підозри в причетності до корупційних схем топ-менеджерів оборонного сектора, зокрема й екс-заступник глави РНБО Олега Гладковського, мають розслідувати правоохоронні органи та довести їх до суду.

Відповідаючи на запитання про заходи антикорупційної реформи в "Укрооборонпромі" під час дискусії з представниками громадських організацій у Києві в середу, П.Порошенко нагадав, що в березні РНБО ухвалила рішення про проведення незалежного міжнародного аудиту держконцерну, що зобов'язало "Укроборонпром" надати для перевірки необхідні документи, зокрема й зняття з них грифу "Таємно", а також підібрати аудиторів, які матимуть доступ до держтаємниці, "щоб забезпечити чистий і неупереджений аудит, який викличе довіру".

Він акцентував увагу на тому, що проведення міжнародного аудиту "Укроборонпрому" вимагало непростого рішення про його фінансування. "Аудит коштує мільйони і мільйони доларів, які необхідно сплатити з держбюджету, з коштів платників податків", - уточнив президент.

П.Порошенко зазначив, що вже прийнято рішення уряду про фінансування аудиту, і аудит "запущено": "Я пропоную обговорювати питання аудиту після його завершення", - сказав він.

При цьому він нагадав, що озвучену в медіа у розпал президентської передвиборчої кампанії інформацію про корупцію в "Укроборонпромі" було "узята з витоку в правоохоронних органах".

"Три роки тривало розслідування, за рік до виборів було організовано витік інформації, а за місяць до виборів її було оприлюднено", - зауважив він.

У зв'язку з цим П.Порошенко пояснив: екс-заступник секретаря РНБО Олег Гладковський "був звільнений не тому, що було доведено його вину, а тому, що є підозра, що він може перешкоджати слідству". Він нагадав, що всі підозрювані в корупції держменеджери ОПК, зокрема й О.Гладковський, мають пройти перевірку на детекторі брехні.

Водночас, зазначив він, вже ініційовані зміни до законодавства про зняття таємності з статей держоборонзамовлення (ДОЗ), які не впливають на обороноздатність держави.

Координація проведення міжнародного аудиту "Укробронпрому" в контексті зниження корупційних ризиків в дежконцерні покладено на нового заступника секретаря РНБО Сергія Кривоноса, який має авторитет в оборонному секторі, нагадав П.Порошенко.

"Моє завдання забезпечити, щоб ніхто не перешкоджав розслідуванню", - резюмував він.

Як повідомлялося, першого заступника секретаря РНБО О.Гладковського, який очолював з серпня 2014 року до березня 2018 року міжвідомчу комісію з питань ОПК при РНБО, а також з червня того ж року - і до березня 2019 року міжвідомчу комісію з питань ВТС та експортного контролю, було звільнено згідно з указом президента 4 березня для забезпечення об'єктивного розслідування інформації, яка отримала широкий громадський і політичний резонанс про корупцію в оборонному секторі проекту 24 телеканалу "Наші гроші" виробництва Bigus Info.

25 лютого – 11 березня проект "Наші гроші" оприлюднив у рамках чотирьохсерійного серіалу інформацію про корупційну схему закупівель у 2015-2017 роках бронетанкововими підприємствами "Укроборонпрому" в рамках програми імпортозаміщення контрабандних комплектувальних із РФ через фіктивні фірми-прокладки, зокрема й ТОВ "Оптимумспецдеталь". Серед центральних фігурантів схеми в телепроекті був названий Ігор Гладковський – старший син О.Гладковського. Як стверджували журналісти, серед фігурантів схеми, яку за надання хабарів на системній основі "кришували" співробітники Генпрокуратури, Військової прокуратури ГПУ, СБУ, ГФС і НАБУ, також президент П.Порошенко, екс-перший заступник секретаря РНБО О.Гладковський, нинішній глава держконцерну "Укроборонпром" Павло Букін.

В "Укроборонпромі" раніше уточнили, що автори телепроекту маніпулятивно використовували закриту інформацію порушених правоохоронцями в 2015-2016 роках кримінальних проваджень з приводу діяльності ТОВ "Оптимумспецдеталь" і пов'язали черговий медійний скандал навколо держконцерну з новою інформаційною диверсією проти України.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ