Події

МЗС України після нових вироків щодо кримських татар вимагає від РФ припинити порушення прав людини

Міністерство закордонних справ України вкотре вимагає від Росії припинити порушення прав людини на тимчасово окупованій території Криму та засуджує чергові незаконні переслідування кримських татар.

"Україна вимагає від Російської Федерації припинити порушення прав людини на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь, невідкладно звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України, забезпечити дотримання зобов'язань РФ як держави-окупанта відповідно до міжнародного права, виконати резолюції ГА ООН", - йдеться в повідомленні МЗС, поширеному в четвер.

Дипломати також закликали міжнародне співтовариство до посилення тиску на Росію з метою припинення порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму, звільнення незаконно утримуваних громадян України та прискорення деокупації півострова.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з неправомірним рішенням російського окупаційного "суду" у м. Сімферополь про засудження громадян України Руслана Трубача, Бекіра Дегерменджи та Казима Аметова до трьох років, а Асана Чапуха до трьох із половиною років позбавлення волі умовно за сфабрикованими звинуваченням у вимаганні коштів", - йдеться в повідомленні.

У МЗС зазначили, що затримані, люди похилого віку, мали серйозні проблеми зі здоров'ям і тривалий час не отримували адекватної медичної допомоги. "Це призвело до того, що Бекір Дегерменжи за декілька тижнів після арешту три дні був у комі. Асан Чапух під час перебування під вартою переніс мікроінсульт", - поінформували в міністерстві.

Зовнішньополітичне відомство України також засуджує каральні акції російських окупантів під приводом розслідування т. зв. справи Хізб-ут-Тахрір.

"Ми вимагаємо негайного звільнення Р.Айвазова та інших кримських татар, які перебувають у російських в’язницях на підставі сфабрикованої справи "Хізб-ут-Тахрір", - наголосили в МЗС.

Як повідомлялося, громадянин Туреччини Юсуф Айтан стверджував, що кримські татари - Бекір Дегерменджи, Кязим Аметов, Руслан Трубач і Асан Чапух вимагають у нього грошові кошти. 17 квітня 2019 року Київський районний суд Сімферополя ухвалив рішення у справі чотирьох ветеранів кримськотатарського національного руху, обвинувачених у вимаганні. Бекіра Дегерменджи, Кязима Аметова і Руслан Трубача засуджено на три роки позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на три роки. Асана Чапуха, визнаного винним також у зберіганні декількох автоматів Калашникова з боєприпасами, засудили до трьох із половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ