Події

Доповідь Мюллера: РФ широкомасштабно втручалася в американські президентські вибори-2016

Втручання Росії в американські вибори 2016 року характеризується в доповіді спецпрокурора Роберта Мюллера як систематичне і широкомасштабне.

"Влада Росії широкомасштабно і систематично втручалася в президентські вибори в США в 2016 році", - наголошується в документі.

За даними команди Р.Мюллера, перші ознаки втручання російського уряду виявилися в середині 2016 року. Тоді, в червні 2016 року Національний комітет демократичної партії США публічно оголосив, що російські хакери скомпрометували їхню комп'ютерну мережу.

"Публікація матеріалів, отриманих у результаті хакерської діяльності, почалася того ж місяця", - йдеться в звіті.

Додаткові публікації документів, пов'язаних із витоком, відбулися на Wikileaks у липні, жовтні та листопаді.

У доповіді наголошується, що в липні 2016 року представники якоїсь іноземної держави зв'язалися з ФБР, розповівши, що представники Росії звернулися до членів передвиборчого штабу Д. Трампа з пропозицією допомогти на виборах за рахунок публікації документів, що компрометують головного опонента Д. Трампа на виборах - кандидата від демократичної партії Гілларі Клінтон, відзначається в доповіді.

Тоді, влітку 2016 ФБР ініціювало розслідування про можливі контакти представників передвиборчого штабу Д. Трампа з російською владою. Потім Мін'юст США в травні 2017 року ініціював власне розслідування щодо можливої змови представників кампанії Д. Трампа з Москвою. На чолі цього розслідування було поставлено спецпрокурора Роберта Мюллера.

"Його завданням було виявити ознаки втручання Росії в американські вибори 2016 року і визначити існування зв'язків або координації представників кампанії Д. Трампа з російським урядом", - йдеться в документі.

За підсумками розслідування команда Р.Мюллера зазначила, що Росія втручалася в американські вибори у два прийоми.

Перший - це кампанія в соціальних мережах, організована російським підприємством і спрямована на підвищення рейтингів кандидата Дональда Трампа і дискредитацію його опонента Гілларі Клінтон.

Другий припускав хакерські операції проти американських держустанов, їхніх співробітників, а також волонтерів, які працюють у команді Г.Клінтон для подальшого оприлюднення компрометуючих документів.

При цьому під час розслідування було виявлено низку зв'язків між передвиборчим штабом Д. Трампа і російським урядом, відзначається в доповіді.

"Не дивлячись на те, що розслідування виявило, що російський уряд розраховував отримати вигоду від перемоги Д. Трампа на виборах і працював над реалізацією цього плану, а кампанія Д. Трампа могла отримати вигоду від зусиль Росії з розкрадання та публікації інформації, слідчі не виявили, що члени передвиборчої кампанії Д. Трампа змовлялися або координували свої дії з російським урядом у межах цієї активності", - зазначено в документі.

Доповідь за підсумками розслідування Р.Мюллера була вперше оприлюднена в четвер. Президент США Дональд Трамп назвав 18 квітня щасливим днем.

"Ніякої змови. Ніяких перешкод слідству", - заявив президент, повторюючи висновки Мін'юсту за підсумками розслідування, яке не виявило ознак змови Д. Трампа з Росією або дій президента, спрямованих на те, щоб зашкодити розслідуванню.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ