Події

Картини, що залишалися в Нотр-Дамі, евакуюють із собору

Фахівці в п'ятницю виносять картини з собору Паризької Богоматері, що сильно постраждав унаслідок пожежі, повідомляє французьке радіо.

За його даними, подивитися на евакуацію предметів мистецтва прийшла велика кількість парижан і туристів. Картини вантажать до спеціальних автомобілів.

Раніше міністр культури Франції Франк Ріестер оголосив, що картини з Нотр-Дама "буде пізніше в п'ятницю перевезено до безпечного місця". "Картини, що містяться всередині собору, не постраждали від вогню, і вони можуть бути вивезені", - зазначив він.

Французькі ЗМІ зазначають, що здійснити евакуацію цих картин раніше було неможливо, оскільки експерти лише недавно завершили оцінку безпеки і стійкості конструкцій, які постраждали від вогню.

Сильна пожежа сталася в соборі Паризької Богоматері в понеділок, 15 квітня. Пожежа розпочалася на будівельних лісах, зведених над дахом собору для реставраційних робіт. Собору завдано значної шкоди: обрушився шпиль будівлі, а також дах.

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Нотр-Дам необхідно відновити за п'ять років.

Раніше повідомлялося, що від пожежі вдалося врятувати низку реліквій і предметів мистецтва. Зокрема, йдеться про Терновий вінець, який, згідно з Євангелієм, поклали на голову Ісуса Христа перед розп'яттям.

Собор Паризької Богоматері розташовується в центрі Парижа і є символом французької столиці, а також однією із найвідоміших пам'яток у Європі. Його зводили з ініціативи паризького єпископа Моріса де Сюллі в період з 1163-го до 1345 року.

Реставрація готичного собору відбувалася в 19 столітті: було відремонтовано скульптурну частину, пошкоджену під час Великої французької революції, а також було зведено новий шпиль.

Щорічно собор відвідують 14 млн осіб. Крім того, собор Паризької Богоматері присутній у низці художніх творів - насамперед в однойменному романі Віктора Гюго.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ