Події

Громадяни Єгипту на референдумі підтримали продовження президентського терміну

Громадяни Єгипту на референдумі схвалили поправки до конституції країни, які збільшують президентський термін, повідомляє у вівторок єгипетська газета "Аль-Ахрам" з посиланням на виборчу комісію країни.

За її інформацією, 88,83% виборців підтримали поправки.

У понеділок в Єгипті завершився триденний референдум, присвячений поправкам до конституції країни, які дають потенційну можливість президенту Абдель Фаттаху ас-Сісі залишатися на цій посаді до 2030 року.

Поправки, зокрема, дозволяють А. ас-Сісі продовжити з чотирьох до шести років свій поточний президентський термін, який, відповідно до колишньої редакції конституції, завершується в 2022 році. Також завдяки поправкам А. ас-Сісі зможе брати участь у виборах і після закінчення цього терміну. Таким чином, при сприятливому для нього розвитку подій, А. ас-Сісі зможе зберігати за собою посаду президента аж до 2030 року.

А. ас-Сісі став президентом Єгипту в 2014 році, в 2018 році був переобраний, набравши 97% голосів.

Окрім того, поправки передбачають створення ще однієї палати парламенту - сенату. За даними ЗМІ, сенат буде складатися приблизно з 180 осіб. У палаті представників, нині єдиній діючій палаті єгипетського парламенту, поправки передбачають квоту для депутатів-жінок - мінімум 25%.

Поправки також надають єгипетському президентові більший контроль над судовою системою країни. Так, президент отримає можливість самостійно призначати суддів, зокрема главу Вищого конституційного суду Єгипту.

Крім того, поправки посилюють вплив військових на політичне життя Єгипту. Так, одним з обов'язків військових оголошується захист "конституції і демократії, а також фундаментального ладу країни".

Міжнародні правозахисні організації розкритикували поправки до єгипетської конституції. Так, Human Rights Watch закликала владу країни відкликати поправки, зазначивши, що вони зміцнюють авторитарну владу в Єгипті.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ