18:46 25.04.2019

Активісти ініціюють збирання коштів на викуп харківської квартири Шевельова для створення в ній музею вченого

2 хв читати

Видавець Олександр Савчук, співробітниця Харківського літературного музею Тетяна Пилипчук та адвокат Роман Москаль ініціюють збирання коштів на викуп квартири, в якій жив відомий мовознавець-славіст та історик літератури Юрій Шевельов (Шерех), щоб створити в ній квартиру-музей вченого.

"Квартиру збережено в дуже гарному стані: збереглися ліпнина, паркет, столярка, вікна. Квартиру не переплановано, хоча вона пережила дуже багато. Дивно, але квартира зберіглася майже повністю в автентичному вигляді", - сказав О.Савчук на прес-конференції в четвер .

За його словами, про те, що квартиру виставлено на продаж, він дізнався від читачів, які побачили оголошення в Інтернеті.

О.Савчук повідомив, що, за словами власниці, на придбання квартири є й інші претенденти. "Власниця готова продати квартиру нам у першу чергу. Вона більше зацікавлена, щоб там був музей-квартира, виставковий зал, щось пов'язане з культурою, а не бізнес-проект", - сказав О.Савчук.

"Якщо ми (я маю на увазі українську громадськість) на 12 травня будемо розуміти, що в змозі викупити цю квартиру, то власниця дає нам рік, щоб ми могли зібрати суму на викуп квартири за умови, що щомісяця ми компенсуватимемо їй 3 тисячі доларів", - сказав Р.Москаль.

За його словами, необхідність щомісячних платежів пов'язана з обтяженнями, накладеними на квартиру. "Є певні обтяження, тому сума складається з двох частин: перша - вартість самої квартири (120 тис.дол) і друга - щомісячні платежі, які ми, якщо досягнемо домовленості з власницею, що купуємо квартиру, повинні будемо компенсувати щомісяця, доки не назбираємо суму", - сказав Р.Москаль.

Ю.Шевельов (1908-2002) - лінгвіст і літературознавець, викладач, член Національної Академії Наук України. Його роботи внесли вагомий вклад в історію української та білоруської мов, реконструкції праслов'янської мови. Народився і прожив до Другої світової війни в Харкові, залишився в окупації, в 1943 році поїхав з України і з 1950 року проживав в США, де продовжив викладацьку та наукову діяльність.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг: Рішення про надання Україні систем ППО буде оголошено вже найближчим часом

Палата представників США підтримала розгляд 4 законопроєктів про міжнародну допомогу, зокрема Україні

Єрмак і Сіярто домовилися про двосторонню зустріч наступного тижня

Цього року ми не можемо чекати на ухвалення рішень - виступ Зеленського на Раді Україна-НАТО

АРМА запропонувало провести експертизу картин з колекції Медведчука перед їх продажем, щоб залишити у власності держави найцінніші

У Дніпропетровській області 7 загиблих, зокрема 2 дитини, 34 постраждалих - ДСНС

У Дніпровському районі збито ворожу ракету - Лисак

Німецька Quantum Systems відкрила завод БПЛА в Україні

G7 визначила "конкретні кроки" для допомоги Україні - Кулеба

Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару, виробник якого працює в державі-агресорі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА