19:15 07.05.2019

Венесуела скасовує обмеження на операції з іноземною валютою, що діяли 16 років

2 хв читати
Венесуела скасовує обмеження на операції з іноземною валютою, що діяли 16 років

Венесуела скасовує обмеження на банківські операції з іноземною валютою, що діяли з 2003 року, для громадян і компаній, повідомляє агентство Bloomberg.

Цей крок, який свідчить про поступову відмову Каракаса від складної мережі заходів фінансового контролю, є занадто незначним і запізнілим у країні, де відзначається гіперінфляція і важкий економічний спад, зазначають експерти.

Із вівторка приватні особи та компанії у Венесуелі зможуть купувати і продавати іноземну валюту в приватних і державних банках країни, і середній курс за підсумками кожного дня центробанк публікуватиме як офіційний курс.

Цей крок, як очікується, дасть змогу спростити торгівлю іноземною валютою і дасть громадянам країни можливість захистити свої заощадження від гіперінфляції.

Рішення про зняття обмежень на операції з іноземною валютою уряд Венесуели ухвалив після зустрічей президента центробанку Каліксто Ортегі, а також представників економічних і банківських відомств із представниками банків, зазначають джерела.

Обмеження запровадив у 2003 році президент Венесуели, цю посаду обіймав тоді Уго Чавес. Контроль транзакцій з іноземною валютою створив безліч можливостей для здійснення вигідних операцій державними чиновниками, що підживлювало корупцію.

Нині різниця між офіційним курсом болівара та курсом нацвалюти на чорному ринку зійшла нанівець, і багато транзакцій усередині країни здійснюється в доларах або з використанням зарубіжних банківських карток.

"Це важливий крок, який стане ковтком повітря для компаній, але не більше того", - зазначає директор консалтингової компанії Ecoanalitica в Каракасі Асдрубал Олівейрос. Його наслідки для економіки будуть обмеженими, оскільки є серйозніші проблеми, що стримують ринок іноземної валюти, вважає експерт.

З урахуванням того, що валютні резерви Венесуели становлять лише $8,5 млрд, і значна їхня частина припадає на золоті зливки, влада країни, ймовірно, не зможе задовольнити попит на долари з боку приватного сектора і фізичних осіб, зазначають економісти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА