Події

Екс-заступник голови АП Портнов ініціює розслідування купівлі Тігіпком "Ленкузні" в Порошенка

Колишній заступник голови Адміністрації президента України часів Януковича Андрій Портнов, що повернувся в Україну напередодні зміни глави держави, має намір добитися розслідування операції з продажу Петром Порошенком бізнесмену Сергію Тігіпку "Кузні на Рибальському" (раніше - "Ленінська кузня", Київ).

"Ми маємо перевірити операцію, яку нібито провели за $300 млн Тігіпко та Порошенко. Це явне відмивання незаконно викрадених коштів", - заявив Портнов в інтерв'ю виданню "Страна.ua".

Він стверджує, що операція відбувалася через офшорні компанії, і його команді зрозуміла "вся комбінація".

Портнов, який свого часу очолював управління корпоративних фінансів Нацкомісії з цінних паперів, допускає, що на підставі поданої його командою інформації про операцію щодо "Ленкузні" правоохоронні органи можуть поставити питання про арешт усіх активів Порошенка.

"Тоді ми допоможемо в інших юрисдикціях - у Панамі, у Великій Британії, на Британських Віргінських островах, у Гібралтарі, на які оформлена іспанська власність Порошенка", - додав екс-заступник голови АП

За його словами, "Ленкузня" - одне з ключових питань, за яким він має намір переслідувати Порошенка. Як стверджує Портнов, це підприємство продавало військову продукцію за завищеними цінами.

ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" - одне з відомих на ринку підприємств суднопрому України.

До середини листопада 2018 року основним акціонером ПрАТ із пакетом у 73,9067% акцій приватизованого в 1995 році суднозаводу було ПАТ "Закритий недиверсифікований корпоративний інвестфонд (ЗНКІФ) «Прайм Ессетс Капітал»" (раніше - "Фонд "Петра Порошенка", Київ), в якому були сконцентровані активи президента України Порошенка. Другим за величиною акціонером із пакетом у 20,128% акцій було ПАТ "ЗНКІФ «ВІК»", що сконцентрував активи народного депутата Ігоря Кононенка.

У вересні того самого року група "ТАС" Сергія Тігіпка повідомила про попередню домовленість щодо купівлі суднозаводу, 15 листопада корпоративні інвестфонди "Прайм Ессетс Капітал" і "ВІК" повідомили про підписання з кіпрською Еwins Ltd пакета документів про продаж "Кузні на Рибальському". ПрАТ 20 листопада офіційно повідомило в системі розкриття інформації НКЦПФР про купівлю кіпрською Еwins Ltd сумарного пакета акцій компанії в розмірі 94,0348%. Максимальна оцінка вартості придбаного пакета, за даними емітента, - $300 млн.

Тігіпко в інтерв'ю журналу "Новое время" цього року повідомив про плани побудувати на територіях заводу "Кузні на Рибальському" житловий масив і великий торговельно-офісний центр (ТОЦ).

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ