19:07 21.05.2019

Зеленський достроково розпустив ВР VIII скликання та призначив позачергові вибори до парламенту на 21 липня - указ (Розширена)

2 хв читати
Зеленський достроково розпустив ВР VIII скликання та призначив позачергові вибори до парламенту на 21 липня - указ (Розширена)

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів на 21 липня 2019 року.

Відповідний указ президента України №303/2019 від 21 травня 2019 року оприлюднено на сайті глави держави.

"Керуючись частиною другою статті 77, частинами шостою і сьомою статті 83, пунктом 1 частини другої статті 90 Конституції України та відповідно до пунктів 7 і 8 частини першої статті 106 Конституції України постановляю: 1. Припинити достроково повноваження Верховної Ради України восьмого скликання. 2. Призначити позачергові вибори до Верховної Ради України на 21 липня 2019 року", - йдеться в документі.

Зеленський також доручив Кабінету Міністрів забезпечити фінансування позачергових парламентських виборів.

Указ набуває чинності з дня його опублікування

У пункті 1 частини 2 ст. 90 Конституції України зазначено, що президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради, якщо протягом одного місяця у Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до ст. 83 Конституції.

Раніше радник президента України Володимира Зеленського Андрій Богдан не виключив, що підписання та публікація указу про розпуск парламенту можуть бути відкладені на кілька днів для проведення позачергового засідання Верховної Ради, подальшого ухвалення парламентом рішень і їх публікації.

"Позачергове засідання Верховної Ради може бути запропоновано провести 22 травня, оскільки найоптимальнішим терміном для публікації указу про розпуск парламенту, щоб дотриматися всіх норм Конституції, тобто період у 60 днів і проведення виборів останньої неділі цього періоду, є публікація указу завтра, 22 травня", - сказав Богдан журналістам після консультації голів фракцій і керівників груп парламенту з президентом України у вівторок у Києві.

При цьому радник Зеленського зазначив, що, можливо, публікацію указу може бути відкладено на кілька днів, щоб провести позачергове засідання ВР, підписати й опублікувати ухвалені парламентом рішення.

Раніше у вівторок Богдан повідомив, що розглядається можливість звернення до голови Верховної Ради Андрія Парубія про скликання позачергового засідання парламенту для розгляду змін до закону про вибори народних депутатів, що стосуються скасування мажоритарної системи та зниження прохідного бар'єра до 3%.

Згідно з календарним планом поточної сесії Верховної Ради, наступний пленарний тиждень відбудеться з 28 до 31 травня. Цього тижня народні депутати працюють у комітетах, комісіях і фракціях.

Чергові вибори до Верховної Ради були заплановані на 27 жовтня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сирський інформував командувача військ НАТО в Європі про розвиток подій на фронті

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

ГУР запропонувало план, спрямований на скорочення російського потенціалу - Буданов

18 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

Частка компаній, які планують роботу на 2 роки вперед, у березні зросла на 11,2 п.п.

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА