19:10 22.05.2019

САП за заявою Крючкова внесла до ЄРДР відомості за фактами можливого перевищення влади чиновниками, зокрема Порошенком

4 хв читати
САП за заявою Крючкова внесла до ЄРДР відомості за фактами можливого перевищення влади чиновниками, зокрема Порошенком

Спеціалізована антикорупційна прокуратура внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за низкою статей Кримінального кодексу України після заяви керівника компанії "Енергомережа" Дмитра Крючкова щодо правомірності дій п'ятого президента України Петра Порошенка, інших високопосадовців, народних депутатів і керівників великих підприємств.

Відомості внесено до ЄРДР за результатами особистого прийому керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким Крючкова, повідомляється на сторінці САП у Facebook у середу.

"За результатами особистого прийому заступника генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Назара Івановича гр. Крючкова Д.В. щодо правомірності дій колишнього президента України, деяких найвищих посадових осіб органів державної влади, народних депутатів України та керівництва деяких суб'єктів великого підприємництва, у статутному капіталі якого частка державної або комунальної власності перевищує 50%, прийнято рішення і внесено інформацію до Єдиного реєстру досудових розслідувань за такими фактами: щодо злочинної діяльності службових осіб ПАТ "Центренерго" і Фонду державного майна України; (...) щодо злочинної діяльності службових осіб ПАТ "Центренерго" при закупівлі вугілля", - йдеться в повідомленні.

У САП уточнили, що в заяві Крючкова зазначено, що службовi особи і члени наглядової ради ПАТ "Центренерго" спільно з посадовими особами ФДМ і разом із посадовими особами органів державної влади, використовуючи свої службові повноваження і статус, розподілили ключові посади в органах правління і наглядовій раді ПАТ "Центренерго" з метою розкрадання коштів товариства, контрольний пакет акцій якого належить державі.

"Як стверджує заявник, спільні дії зазначеної групи осіб координував народний депутат України Кононенком І.В. і колишнім президентом України", - зазначає САП.

Результатом таких злочинних дій є реалізація схеми заволодіння майном ПАТ "Центренерго" шляхом затвердження результатів конкурсу з приватизації державного пакета акцій товариства. При цьому кошти в сумі понад 6 млрд грн, які мали бути отримані від такого відчуження, попередньо незаконно виведені з ПАТ "Центренерго" і конвертовані через підконтрольні суб'єкти господарювання в 2016-2018 роках.

Досудове розслідування розпочато за ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) КК України.

Щодо злочинної діяльності службових осіб ПАТ "Центренерго" при закупівлі вугілля, то в заяві зазначається, що службові особи цього товариства за попередньою змовою з постачальниками вугілля ТОВ "Укрвуглетрейдінг", ТОВ "Шахтарськтранс" та іншими закуповували вугілля на загальну суму близько 170 млн грн за завищеною вартістю, використовуючи також фіктивні підприємства.

Дії цих посадових осіб попередньо кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України.

Крім того, внесено відомості до ЄРДР за фактом заволодіння службовими особами ПрАТ "Нижньодністровська ГЕС" і ПАТ "Укргідроенерго" за попередньою змовою з іншими особами майном і коштами цих підприємств шляхом незаконної передачі майна Нижньодністровської ГЕС на користь "Укргідроенерго" на суму 1089821303,03 грн; придбання в 2010-2015 роках товарів, робіт і послуг у ТОВ "Консорціум", НВО "Укргідроенергобуд", ТОВ "ШДСУ", ТОВ "Грін Лайт", ТОВ "Будмонтажсервіс 1", ТОВ "Укренерджі" і ТОВ "Кабельтехпостач" за завищеними цінами; проведення оплати на користь приватних суб'єктів господарювання за роботи, які фактично не виконувалися.

Загалом, як зазначає САП, розмір збитку інтересам держави та інших акціонерів зазначених господарських товариств перевищує 2,2 млрд грн.

Дії цих посадових осіб попередньо кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 КК України.

До ЄРДР також внесено відомості щодо зловживання службовим становищем службовими особами ПАТ "Черкасиобленерго" і ПАТ "Азот".

Згідно із заявою, відділ примусового виконання рішень департаменту Державної виконавчої служби України здійснює виконання судового рішення про стягнення з ПАТ "Азот" на користь ПАТ "Черкасиобленерго" заборгованості на загальну суму 1,276 млрд грн. Під час виконавчого провадження посадові особи "Черкасиобленерго" і "Азот", зловживаючи службовим становищем, уклали мирову угоду про розстрочку боргу і його виплату частинами на рахунок зі спеціальним режимом використання згідно з графіком у період з квітня 2019-го по березень 2027 року. При цьому умови угоди сформульовано так, що вона фактично не може бути виконана через зміну моделі ринку електроенергії України з 1 липня 2019 року, припинення використання рахунків зі спеціальним режимом і припинення діяльності обленерго як постачальника електроенергії.

Крім того, графік погашення заборгованості складено так, що в перші 4 роки вона підлягає погашенню тільки на суму 4,7 млн грн на місяць, а інфляційні втрати підлягають виплаті в 2027 році.

Дії цих посадових осіб попередньо кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 КК України.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА