Події

Набув чинності указ про дострокове припинення повноважень ВР і призначення позачергових виборів 21 липня

Указ президента України Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів на 21 липня 2019 року в четвер, 23 травня, опубліковано в урядовому виданні "Урядовий кур'єр".

Отже, цей указ набув чинності. "Керуючись частиною другою статті 77, частинами шостою і сьомою статті 83, пунктом 1 частини другої статті 90 Конституції України та відповідно до пунктів 7 і 8 частини першої статті 106 Конституції України постановляю: 1. Припинити достроково повноваження Верховної Ради України восьмого скликання. 2. Призначити позачергові вибори до Верховної Ради України на 21 липня 2019 року", - йдеться в документі.

Зеленський також доручив Кабінету Міністрів забезпечити фінансування позачергових парламентських виборів.

Чергові вибори до Верховної Ради мали відбутись восени 2019 року.

Президент України Володимир Зеленський у своїй інавгураційній промові з трибуни Верховної Ради 20 травня заявив, що розпускає Верховну Раду восьмого скликання. Він закликав народних депутатів ухвалити низку законів, зокрема про скасування депутатської недоторканності, ухвалити Виборчий кодекс і "зробити відкриті списки". При цьому Зеленський зазначив, що дає депутатам для цього два місяці.

21 травня відбулися обов'язкові перед розпуском Верховної Ради консультації глави держави з керівниками парламенту й депутатських фракцій і груп. Увечері цього самого дня на сайті президента країни з'явився указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради восьмого скликання та призначення виборів на 21 липня. Указ набуває чинності з дня публікації в офіційній пресі.

Як заявив Зеленський, головним аргументом для розпуску Верховної Ради є дуже низька довіра громадян України до цієї інституції, а юридична підстава для розпуску - з 2016 року не існувало коаліції.

Практично всі фракції заявили про готовність брати участь у дострокових виборах до ВР, при цьому фракції "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Радикальна партія Олега Ляшка" вважають неконституційним розпуск парламенту. А фракції "Батьківщина", "Самопоміч", "Опозиційний блок" підтримали таке рішення президента.

Фракція "Радикальної партії" Олега Ляшка ініціювала збір підписів парламентаріїв під зверненням до Конституційного Суду України щодо указу президента про розпуск парламенту. Про неконституційність указу також заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій.

22 травня за пропозицією Зеленського було скликано позачергове засідання Верховної Ради, щоб внести зміни до закону про вибори та зміни до закону України "Про публічні закупівлі". Однак парламентарії відмовилися включити до порядку денного сесії відповідні законопроекти. Спікер ВР закрив засідання, наступне відбудеться 28 травня.

Варто зазначити, що президентський законопроект передбачав пропорційну систему за закритими списками та зниження прохідного бар'єру до Верховної Ради до 3% (із нинішніх 5%).

Увечері на сторінці в соцмережі Facebook Зеленський написав: "Старі політики обрали стару систему, бо лише вона дає їм шанс подовжити політичне життя. Вони розраховують за гроші та гречку знову пролізти до Верховної Ради. Але я переконаний, що вони помиляються. І навіть у мажоритарних округах ви оберете нових політиків, здатних змінити країну не на словах, а на ділі".

Верховну Раду восьмого скликання обрано за змішаною системою. До складу увійшли представники шести політичних партій за пропорційною системою, чотирьох за мажоритарною системою і 96 самовисуванців.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ