Події

Мангер повідомив, що пройшов поліграф у справі Гандзюк, у Генпрокуратурі заявили, що результати експертизи не можуть бути взяті до уваги слідством

 Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер повідомив, що поліграф показав його непричетність до вбивства активістки, радника мера Херсона Катерини Гандзюк, але в Генеральній прокуратурі заявили, що результати проходження поліграфа не можуть бути взяті до уваги слідством.

"Отже, поліграф (він же детектор брехні) пройдено. Відповіді на найболючіші питання, що цікавлять громадськість, надані. Чи знав я про те, що планується напад на Катерину Гандзюк? - ні. Чи брав я коли-небудь участь у цих жахливих діях ? - ні. Чи знаю я, де замовник? - ні. Поліграф показав: ці та інші відповіді - правдиві. Днями я пройшов цю процедуру, проводила яку експерт-поліграфолог Всеукраїнської асоціації поліграфологів, психолог Тетяна Пономарьова", - написав Мангер на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

За його словами, вся процедура тривала понад чотири години, відповідати можна було тільки "так" або "ні", а дослідження проводилося відповідно до вимог і стандартів американської асоціації поліграфологів, Всеукраїнської асоціації поліграфологів і чинного законодавства України.

"Збрехати детектору, повірте, неможливо", - додав Мангер.

Голова Херсонської облради повідомив, що відповів "ні" на запитання про те, чи брав він "яку-небудь навмисну участь у підготовці організації нападу на Гандзюк" і чи причетний до організації скоєння нападу на неї.

Також, за словами Мангера, він відповів ствердно на запитання про те, чи чув, як співробітник СБУ Данило Доценко неприязно висловлювався на адресу народного депутата України Юлії Тимошенко; чи відомо йому про створення Доценком кримінальних угруповань на території Херсонської області й чи відомо, "які стосунки склалися між Гандзюк і Доценком".

У свою чергу спікер Генеральної прокуратури Андрій Лисенко на своїй сторінці у Facebook написав, що результати проходження Мангером поліграфа не можуть бути взяті до уваги слідчими, оскільки дослідження було проведено за його власною ініціативою, поза кримінальним провадженням.

"Це дослідження проведено за його власною ініціативою, поза кримінальним провадженням, і його матеріали не можуть бути взяті до уваги органом досудового розслідування, оскільки при цьому він не виконав вимоги постанови слідчого судді й не пройшов експертизу в спеціальній експертній установі", - написав Лисенко.

Він нагадав, що відповідно до постанови Шевченківського районного суду м.Києва від 14 березня Мангер мав пройти судову психологічну експертизу із застосуванням комп'ютерного поліграфа, проведення якої доручено експертам КНДІСЕ Міністерства юстиції України.

"Однак він не пройшов психологічну експертизу, а виклав у ЗМІ інформацію про проходження дослідження у Всеукраїнській асоціації поліграфологів", - пояснив спікер Генпрокуратури.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ