Події

Філарет не змінив своєї думки щодо УПЦ КП - Епіфаній за підсумками Синоду

 Почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет (Денисенко) не змінив своєї думки щодо діяльності Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП), повідомив предстоятель Православної церкви України (ПЦУ), митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

"Ми обговорили ту ситуацію, яка склалася в ПЦУ, і ті заяви, які звучали протягом останніх двох тижнів, але найсвятіший патріарх Філарет засвідчив, що те саме, що він оприлюднив, він засвідчив і на засіданні Священного синоду, тобто що існує Київський патріархат, він не знятий із реєстрації, хоча всі ми намагалися переконати, довести, що зараз юридично і фактично вже немає Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП)", - сказав митрополит Епіфаній на брифінгу за підсумками Священного синоду в п'ятницю.

Він підкреслив, що на Синоді всі намагалися переконати патріарха Філарета, що КП ліг в основу УПЦ (ПЦУ), але "всі побачили, що патріарх Філарет, на жаль, залишається впевненим у своїх думках".

Серед іншого, митрополит Епіфаній наголосив, що думка патріарха Фаларета не має підтримки ні всередині Церкви, ні серед населення України в цілому.

"Двовладдя в церкві як такого немає", - констатував митрополит Епіфаній.

Стосовно заяв митрополита Філарета щодо томосу, то предстоятель УПЦ (ПЦУ) вважає, що озвучені ним положення документа суперечать незалежності УПЦ (ПЦУ).

Митрополит Епіфаній зазначив, що на Синоді йому було висловлено майже одноголосну підтримку, за таке рішення не проголосував лише патріарх Філарет.

Зокрема, йдеться про такі пункти, за які не голосував Філарет: "Синод засвідчив, що в своїй діяльності УПЦ (ПЦУ) керується Святим письмом, канонами Православної церкви, власним статутом, затвердженим Об'єднавчим собором 15 грудня 2018 року, Патріаршим синодальним томосом про автокефалію від 6 січня 2019 року, рішеннями власних статутних органів", а також "Помісна УПЦ (ПЦУ) зберігає внутрішню єдність і закликає єпископат, духовенство і вірян усі питання обговорювати і вирішувати в дусі заповіданої Господом братської любові, уникаючи розпалювання ворожнечі та протистояння. Синод також висловив повну підтримку предстоятелю Блаженнішому Епіфанію, митрополиту Київському і всієї України".

Як повідомлялося, останнім часом Філарет неодноразово заявляв, що УПЦ КП продовжує своє існування і що він не має наміру виконувати три умови томосу про автокефалію, наданого Вселенським патріархатом - умови томосу з переходу закордонних парафій колишньої УПЦ-КП до складу Вселенського патріархату, відмовляється від заборони варити миро і відмовляється розв’язувати конфліктні ситуації внутрішнього характеру лише за погодженням із Фанаром.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ