Події

УПЦ (ПЦУ) зберігає внутрішню єдність і підтримує предстоятеля Епіфанія - Синод

 Священний синод Української православної церкви (Православної церкви України) констатував, що УПЦ зберігає внутрішню єдність і закликає єпископат, духовенство та вірян вирішувати всі питання, "уникаючи розпалювання ворожнечі й протистояння".

Синод також висловив підтримку предстоятелю церкви митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Відповідно до прес-релізу, оприлюдненому за підсумками Священного синоду в п'ятницю, передбачено протягом місяця завершити реєстрацію статутів управлінь УПЦ (ПЦУ).

Крім того, розпочато процес реєстрації в новій редакції статутів і монастирів, а також духовних навчальних закладів УПЦ (ПЦУ).

Синод засвідчив, що в своїй діяльності УПЦ (ПЦУ) керується Святим письмом, канонами Православної церкви, власним статутом, затвердженим Об'єднавчим собором 15 грудня 2018 року, Патріаршим синодальним томосом про автокефалію від 6 січня 2019 року, рішеннями власних статутних органів.

"Синод заборонив архієреям і клірикам висувати свої кандидатури для обрання до Верховної Ради або на посади місцевого самоврядування, де передбачається прийняття на постійну роботу", - наголошується в прес-релізі.

Водночас їм дозволяється у виняткових випадках, "із благословення церковної влади", балотуватися в депутати органів місцевого самоврядування, "за дотримання, відповідно, певних умов".

На засіданні також затвердили низку призначень: архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір призначений головою Синодального управління у справах молоді, архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор - головою Синодального управління взаємодії з молодіжно-патріотичними громадськими об'єднаннями, митрополит Львівський і Сокальський Димитрій - головою Інституту церковної історії.

Раніше обраний єпископом архімандрит Епіфаній (Дімітріу) буде рукопокладений у єпископа Ольвійського про і на правах вікарія предстоятеля УПЦ (ПЦУ) буде пастирем грецькомовних вірян України.

Крім того, було роз'яснено, що згідно з порядком богослужінь, у всіх храмах УПЦ (ПЦУ) "мають проголошуватися імена блаженнійшого митрополита Епіфанія та правлячого архієрея єпархії".

"Згідно з канонічним порядком іноземні візити, зокрема паломництва, мають здійснюватися архієреями з благословення предстоятеля, митрополита Епіфанія", - також зазначили в прес-релізі.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ