Події

У НАБУ готові до консультацій щодо нової редакції статті КК про незаконне збагачення

У Національному антикорупційному бюро України заявляють, що відкриті до консультацій із зацікавленими сторонами щодо нової редакції статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення в межах своєї компетенції і нині вивчають редакцію проекту закону, представлену главою держави.

"Підслідність НАБУ від початку створення передбачала розслідування незаконного збагачення топ-посадовців. На момент декриміналізації цього злочину через рішення Конституційного Суду у розслідуванні детективів НАБУ було 63 кримінальні провадження, в межах яких перевіряли законність походження статків на близько 500 млн грн. Найчастіше йшлося про доходи та майно народних депутатів, прокурорів, чиновників центральних органів влади та суддів. Через позицію КС довелося повністю закрити 26 кримінальних проваджень і 37 - у частині визнаної неконституційною ст. 368-2 КК України", - повідомляється на сторінці НАБУ в соцмережі Facebook у вівторок.

У НАБУ також наголошують, що незаконне збагачення за своєю суттю є корупційним злочином, і повернення кримінальної відповідальності за нього - це відновлення справедливості.

Як повідомлялося, Конституційний Суд України за конституційним поданням 59 народних депутатів визнав неконституційною ст. 368-2 КК про незаконне збагачення. Таке рішення викликало занепокоєння МВФ, посольств США та Великої Британії.

П'ятий президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект, який мав відновити цю статтю в іншій редакції. У свою чергу народні депутати подали понад десять альтернативних ініціатив.

3 червня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект №10358 про відповідальність за незаконне збагачення.

Заступник глави Адміністрації президента України Руслан Рябошапка зазначає, що законопроект Зеленського щодо цивільної конфіскації корупційних активів чиновників та відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення розроблений так, щоб виключити ризики для визнання його положень такими, що не відповідають Конституції України.

Він зазначив, що законопроект передбачає два блоки: перший - конфіскація необґрунтованих активів у цивільному порядку, другий - кримінальна відповідальність за незаконне збагачення та конфіскація вже через кримінальне право активів, які були незаконно отримані. Рябошапка також наголосив, що цивільна процедура дає змогу стягувати необґрунтовані активи в межах терміну позовної давності, який становить три роки. "Тобто матеріали, які зберуть НАБУ і САП, не будуть втрачені, і на основі цих матеріалів можуть бути підготовлені позови для звернення до Вищого антикорупційного суду, який уже розглядатиме їх у порядку цивільної процедури", - зазначив він.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ