Події

Медіаспільнота Харкова вимагає знайти і притягнути до відповідальності винних у побитті оператора місцевої служби новин Макарюка

Медіаспільнота Харкова вимагає ефективного розслідування нападу на оператора місцевої служби новин "Вести" Вадима Макарюка та притягнення винних до відповідальності.

"Ми вимагаємо від Національної поліції та прокуратури забезпечити ефективне і професійне розслідування цієї справи... Ми вимагаємо від голови Національної поліції Сергія Князєва, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, генерального прокурора України Юрія Луценка забезпечити публічні звіти їхніх підлеглих про хід і результати розслідування цієї справи. Ми вимагаємо притягнення до відповідальності замовників і виконавців нападу, незалежно від їхніх імен і посад", - йдеться в спільному зверненні, підписаному 47 працівниками ЗМІ.

Автори звернення наголошують, що потерпіла сторона має відеозапис, з якого можна зробити висновки про можливих підозрюваних у скоєнні цього злочину.

Підписанти переконані, що причиною нападу на оператора стала його професійна діяльність.

"На нього напали, коли він виконував редакційне завдання - знімав конфлікт між підприємцями та адміністрацією ТЦ "Барабашово", в який втрутився "Національний корпус". Нападники не лише побили оператора, а й розбили камеру та забрали картку, на яку він знімав відео", - йдеться у зверненні.

Його автори зазначають, що це не перший випадок прямого або непрямого перешкоджання журналістській діяльності на Харківщині.

"В усіх цих і багатьох інших випадках винних не покарано. Це стосується і найбільш резонансних злочинів стосовно журналістів на Харківщині. Майже дев’ять років залишається нерозкритим убивство головного редактора газети "Новый стиль" Василя Климентьєва. У справі про напад і побиття в лютому 2014 р. біля Академії внутрішніх військ знімальної групи "Вікна-новини" телеканалу СТБ у складі Марії Малєвської та Олександра Бринзи досі немає жодного обвинувального вироку. Ми переконані, що напад на Вадима Макарюка є прямим наслідком неефективності правоохоронної та судової системи в усіх наведених вище випадках", - йдеться у зверненні.

Підписанти просять і учасників конфлікту, і його свідків допомогти слідству.

"Ми просимо всіх, хто став свідком нападу на нашого колегу та/або має фото і відео самого побиття, або конфлікту, який йому передував, повідомити про це. Інформацію просимо надати поліції Харківщини за телефоном 102 або (057) 705 96 82 або через колегу Вадима - Ганну Черненко", - йдеться в листі-зверненні.

Документ відкритий для підписання журналістами, громадськими діячами тощо.

Як повідомлялося, ввечері 7 червня на території ТЦ "Барабашово" стався конфлікт за участю підприємців, ветеранів АТО і представників Нацкорпусу. Внаслідок конфлікту по медичну допомогу звернулися дев’ятеро осіб, зокрема Макарюк. Його госпіталізували до реанімації лікарні швидкої та невідкладної допомоги. Лікарі діагностували геморагічний інсульт, що стався внаслідок крововиливу в мозок після побиття.

Поліція відкрила кримінальні провадження за ч. 1 ст. 293 (групове порушення громадського порядку) і за ст. 125 (умисне легке тілесне ушкодження) та ч. 1 ст. 279 (блокування транспортних комунікацій) КК України.

Напад на Макарюка кваліфіковано за трьома статтями КК: ч. 2 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста), ч. 1. ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) і ч. 2 ст. 187 (розбій).

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ