09:00 16.06.2019

Черниш: головне в протимінній діяльності МінТОТ - убезпечити населення і допомогти постраждалим

2 хв читати
Черниш: головне в протимінній діяльності МінТОТ - убезпечити населення і допомогти постраждалим

Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш заявив, що головним у протимінній діяльності МінТОТ є убезпечити населення і допомогти постраждалим, повідомляє прес-служба МінТОТ.

"На Донбасі замінованими залишаються тисячі квадратних кілометрів, розмінування може тривати десятиліттями, а постійні обстріли з боку незаконних збройних формувань ускладнюють цю ситуацію. Що можна ефективно зробити вже сьогодні: убезпечити населення, навчивши безпечній поведінці, а також допомогти постраждалим", - заявив Черниш, під час заходу, організованого координатором проектів ОБСЄ в Україні "Гуманітарна протимінна діяльність: допомога ОБСЄ в пом'якшенні наслідків конфлікту для людей".

Міністр зазначив, що за даними МінТОТ, за період збройного конфлікту від мін загинули щонайменше 977 цивільних осіб і 1528 - отримали поранення. Першочерговим і невідкладним завданням є здійснення заходів щодо попередження місцевого населення про забруднення мінами території, маркування цих територій, проведення навчання, особливо для дітей і юнацтва в навчальних закладах. На такі заходи держава вперше виділила цільове фінансування в 2019 році в розмірі 5000000 гривень і розпорядником цих коштів є МінТОТ.

"У рамках цього фінансування будуть проведені навчання і дорослих - працівників підприємств, аграріїв, інформаційні кампанії, маркування територій тощо. Частина діяльності охоплюватиме всю зону ООС, а в громадах поблизу лінії розмежування буде створено координаційні групи, які впроваджують широкий комплекс заходів з протимінної діяльності. Попередньо ми відібрали 10 громад: Станиця Луганська, Новоайдар, Тошківка, Щастя, Талаківка, Білогорівка, Курахове, Сартана, Волноваха, Комишувате", - зазначили в МінТОТ.

Ще одним важливим питанням є надання допомоги постраждалим від вибухів мін і вибухонебезпечних предметів (ВНП). МінТОТ у тісній співпраці з Громадською організацією "Проліска" за підтримки уряду Швейцарії починає реалізацію проекту "Допомога особам, які постраждали від мін і вибухонебезпечних залишків.

Під час заходу міністр Черниш також подякував ОБСЄ за плідну співпрацю з українським урядом з багатьох напрямів.

"ОБСЄ стала надійним партнером у сфері протимінної діяльності, адже допомагає в побудові системи і надає допомогу операторам ПМД - тим, хто працює безпосередньо на забруднених мінами територіях" - зазначив міністр.

Під час заходу відбулась демонстрація сучасних металошукачів і передача ОБСЄ обладнання МінТОТ, придбаного в рамках проекту "Розвиток потенціалу України з протимінної діяльності".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА