Події

США мають намір вжити додаткових заходів проти постачання нафти з Венесуели на Кубу - Болтон

 Адміністрація США має намір удатися до додаткових заходів, щоб припинити постачання нафти з Венесуели на Кубу, заявив радник президента США з національної безпеки Джон Болтон.

"Ми зробимо більше, щоб запобігти транспортуванню нафти з Венесуели на Кубу. Очевидно, щоразу, як ми вводимо санкції, режим (президента Венесуели Ніколаса - ІФ) Мадуро намагається уникнути їх, тож ми шукаємо нові шляхи, щоб цьому запобігти", - сказав він виданню The Washington Free Beacon в інтерв'ю, опублікованому в понеділок.

Він уточнив, що Вашингтон нарощуватиме тиск і на Венесуелу, і на Кубу. Болтон висловив упевненість, що зрештою Мадуро втратить владу, проте радник допустив можливість того, що на зміну Мадуро може прийти інший функціонер його режиму.

Болтон зазначив, що якщо змусити кубинських військових і працівників служб безпеки покинути Венесуелу, то влада Мадуро незабаром закінчиться.

"У нас тут є імперіалістична сила, Куба, яка насправді править Венесуелою. І яка вигода, яка причина у Куби робити це? Вони отримують нафту з Венесуели за значно нижчими цінами, ніж на міжнародних ринках", - сказав він.

The Washington Free Beacon, у свою чергу, зазначає, що в Венесуелі перебувають 15 тис. кубинських військових і співробітників служб безпеки, а Вашингтон намагається видворити їх звідти.

Окрім цього, Болтон заявив, що венесуельська опозиція під час свого виступу 30 квітня була близька до повалення режиму Мадуро.

21 січня в Каракасі відбулася спроба заколоту, організованого групою службовців Національної гвардії в одній зі столичних казарм. Після цього інциденту Верховний суд Венесуели відсторонив від посади голову Національної асамблеї лідера опозиції Гуайдо. У відповідь той закликав жителів Каракаса та інших міст Венесуели вийти на акції протесту.

За кілька днів у Венесуелі відбулися масові антиурядові акції протесту. 23 січня Гуайдо проголосив себе тимчасовим президентом країни.

Практично відразу після цього США, Канада, більшість країн Латинської Америки, низка країн ЄС та інших держав офіційно визнали Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели або висловили йому підтримку.

Серед тих, хто підтримав президента Мадуро, який переміг на виборах, - РФ, Мексика, Куба, Болівія і Туреччина.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ