Події

Вашингтон розглядає варіанти санкцій проти Туреччини за купівлю російських С-400

Адміністрація США опрацьовує варіант із можливим введенням санкцій проти Туреччини за її угоду з Росією щодо придбання зенітних ракетних комплексів (ЗРК) С-400, повідомило агентство Bloomberg із посиланням на джерела.

При цьому у Вашингтоні вивчають відразу три потенційних санкційних пакети. За даними Bloomberg, найжорсткіший із них, котрий обговорюєть Рада національної безпеки, Держдеп і Мінфін, має завдати шкоди турецькій економіці, яка "вже стикається з проблемами".

Bloomberg стверджує, що найбільшою підтримкою користується варіант із санкціями проти кількох компаній турецького оборонного сектору. Проти них можуть застосувати обмежувальні заходи відповідно до закону CAATSA.

"Такі дії дали б можливість ефективно відрізати ці компанії від фінансової системи США, зробивши фактично неможливою для них закупівлю американських компонентів або продаж своєї продукції до США", - зазначає Bloomberg.

Згідно з інформацією джерел, США, ймовірно, введуть санкції вже в липні, коли Туреччина може почати отримувати перші компоненти С-400.

Минулого тижня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявляв, що очікує початку поставок російських систем ППО С-400 у першій половині липня.

Американська сторона неодноразово повідомляла, що не має наміру постачати Туреччині винищувачі-бомбардувальники F-35, якщо Анкара одночасно з цим отримає від Росії С-400. Так, минулого тижня американські ЗМІ повідомили, що виконувач обов'язків голови Пентагону Патрік Шанахан попередив у листі Анкару про готовність США повністю згорнути співпрацю з нею за програмою винищувачів-бомбардувальників F-35, якщо до 31 липня турецька сторона не відмовиться від отримання російських ЗРК С -400.

Представник Держдепартаменту США Морган Ортагус заявляла, що Вашингтон може припинити участь Туреччини в програмі F-35 і застосувати щодо Анкари санкції в рамках закону CAATSA через закупівлю у Росії ЗРК С-400.

На думку спостерігачів, у Вашингтоні побоюються, що придбання Анкарою С-400 дасть можливість розсекретити системи F-35, і ці літаки стануть вразливими для російської системи ППО.

ЗРК С-400 "Тріумф" (АТ "Концерн ВКО "Алмаз-Антей") призначений для ураження літаків стратегічної і тактичної авіації, балістичних ракет, гіперзвукових цілей та інших засобів повітряного нападу в умовах радіоелектронного та інших видів протидії. Система здатна на дальності до 400 км вражати аеродинамічні цілі, а також на дальності до 60 км - балістичні цілі, що летять зі швидкостями до 4,8 км/с на висотах від кількох метрів до кількох десятків кілометрів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ