Події

СБУ повідомила про підозру трьох громадян РФ і українця в організації теракту, що спричинило катастрофу MH17, і в пособництві в його скоєнні

Служба безпеки України повідомила про підозру трьох громадян РФ і одного громадянина України в організації та пособництві терористичному акту, який призвів до аварії "Боїнга 777" Малайзійських авіаліній (рейсу MH17) у небі над Донбасом у 2014 році.

Як повідомляється в середу вдень на сайті СБ України, слідчі Головного слідчого управління СБУ склали повідомлення про підозру трьом громадянам РФ: Ігорю Гіркіну в скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.27 (види співучасників, організатор), ч. 3 ст. 258 (теракт, який призвів до загибелі людини) КК України, Сергію Дубинському в скоєнні злочину, передбаченого (види співучасників, організатор), ч. 3 ст. 258 (теракт, який призвів до загибелі людини) КК України; Олегу Пулатову в скоєнні злочину, передбаченого ч.5 ст. 27 (види співучасників, пособник), ч.3 ст.258 (теракт, який призвів до загибелі людини) КК України.

Також складено повідомлення громадянину України Леоніду Харченку про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 (види співучасників, пособник), ч.3 ст.258 (теракт, який призвів до загибелі людини) КК України.

В українській спецслужбі зазначили, що в кримінальному провадженні, зареєстрованому 17 липня 2014 р. за фактом збиття пасажирського літака "Боїнг 777" (рейс MH17) авіакомпанії "Малайзійські авіалінії", яке призвело до загибелі 298 осіб, триває досудове розслідування.

У свою чергу генпрокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив, що "під час слідства українські правоохоронці разом з іншими членами міжнародної Спільної слідчої групи допитали як свідків 259 осіб, у мережі Інтернет досліджено близько 5,5млрд сторінок сайтів (соцмережі, блоги, форуми, відеохостинги), з яких збережено близько 700 млн сторінок, що мають значення для розслідування".

Луценко також наголосив, що в середу ССГ склала перші чотири повідомлення про підозру.

"Уважно читаючи текст підозр першим чотирьом особам, переглядаючи оприлюднені розмови підозрюваних, можна зрозуміти дорожню карту наступних - у фокусі слідства перебувають російські військові та політики, які виконували й організовували цей злочин", - написав Луценко.

Згідно з КК України, ч.3 ст. 258 - терористичний акт, що спричинив загибель людини, - карається позбавленням волі на термін від 10 до 15 років або довічним позбавленням волі.

Стаття 27 КК України. "Види співучасників". 1. Співучасником злочину, поряд із виконавцем, є організатор, підбурювач і пособник; 3. організатором є особа, яка організувала вчинення злочину (злочинів) або керувала його (їх) підготовкою чи вчиненням. Організатором також є особа, яка утворила організовану групу чи злочинну організацію або керувала нею, а також особа, яка забезпечувала фінансування чи організовувала приховування злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації.

Частина 5 ст. 27 КК України. Пособником є особа, яка порадами, вказівками, наданням засобів чи знарядь або усуненням перешкод сприяла скоєнню злочину іншими співучасниками, а також особа, яка заздалегідь обіцяла приховати злочинця, знаряддя чи засоби вчинення злочину, сліди злочину або предмети, здобуті злочинним шляхом, придбати чи збути такі предмети або в інший спосіб сприяти приховуванню злочину.

"Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб. Усі вони загинули.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ