16:10 20.06.2019

Збори за участю Філарета не можуть бути визнані Помісним собором, їхні рішення нікчемні в юридичному та канонічному плані - ПЦУ

3 хв читати
Збори за участю Філарета не можуть бути визнані Помісним собором, їхні рішення нікчемні в юридичному та канонічному плані - ПЦУ

 В Українській православній церкві (Православна церква України, ПЦУ) заявляють, що збори за участю почесного патріарха Філарета жодним чином не можуть бути визнані Помісним собором, а їхні рішення є нікчемними в юридичному й канонічному плані.

"Такі збори в жодному разі не можуть бути визнані Помісним Собором, а їхні рішення є від початку нікчемними у юридичному і канонічному значенні цього терміну, не породжують юридичних наслідків і не підлягають виконанню", - йдеться в заяві прес-служби Київської митрополії Української православної церкви.

У заяві зазначено, що, згідно з чинним статутом, такі збори патріарх Філарет може скликати лише разом зі Священним синодом УПЦ-КП, а не одноосібно. В документі також стверджується, що Священний синод УПЦ-КП як орган, який призупинив свою діяльність, не ухвалював рішення про скликання Помісного собору.

"Особи, яких почесний патріарх Філарет скликав на збори у Володимирському соборі, ніким не уповноважені. Отже, навіть згідно з нормами вже не чинного статуту УПЦ-КП, зібрання, проведене 20 червня 2019 р. у Володимирському соборі м. Києва, є зборами довільно скликаних кліриків та мирян, а не Помісним собором", - наголошується в заяві.

У Київській митрополії ПЦУ стверджують, що скликання таких зборів з метою відокремлення УПЦ у нову структуру з наданням їй назви патріархату та затвердження свого керівництва в ній є грубим порушенням апостольських правил.

"Ми закликаємо почесного патріарха Філарета і осіб, які брали участь у зборах, розуміти всі згубні наслідки такого вчинку та зупинити підрив єдності церкви і єдності українського народу", - йдеться в документі.

Крім того, в заяві йдеться про те, що участь кліриків у таких антиканонічних діях є приводом для категоричної відмови в подальшому на їхні прохання бути прийнятими до складу єпископату Православної церкви України.

У церкві поінформували, що на найближчому засіданні Священного синоду ПЦУ, яке скликав митрополит Епіфаній на 24 червня, буде ухвалено рішення, пов'язані з діями, що відбулися 20 червня.

Як повідомлялося, збори, проведені в четвер почесним патріархом Філаретом і названі ним "Помісним собором Української православної церкви Київського патріархату", скасували постанову архієрейського собору 15 грудня 2018 року про ліквідацію УПЦ-КП.

"Помісний собор не затверджує, а скасовує постанову архієрейського або так званого Помісного собору, оскільки це був не Помісний собор, а збір підписів архієреїв, одного священика і двох мирян про умовну ліквідацію УПЦ Київського патріархату на вимогу Вселенського Константинопольського патріарха Варфоломія. Без умовної ліквідації Київського патріархату не могло бути Об'єднавчого собору українських церков 15 грудня 2018 року і надання томосу про автокефалію", - йдеться в постанові "Помісного собору" УПЦ-КП.

Відповідно до постанови УПЦ-КП продовжує бути власником всіх коштів і майна, придбаного за власні гроші або переданого державними органами або органами місцевого самоврядування, зокрема храмів, монастирів, навчальних закладів. Усі банківські рахунки є рахунками Київської патріархії як юридичної особи.

Усі монастирі Києва - Михайлівський Золотоверхий, Феодосіївський, Видубицький (Михайлівський), а також Миколаївський (Богуславський), як і всі парафії Києва, належать управлінню Київської патріархії, наголошується в документі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА