15:31 24.06.2019

Почесний патріарх Філарет залишається у складі єпископату ПЦУ, але позбавляється права керівництва Київською єпархією

4 хв читати
Почесний патріарх Філарет залишається у складі єпископату ПЦУ, але позбавляється права керівництва Київською єпархією

Священний синод Української православної церкви (Православної церкви України, ПЦУ) на засіданні в понеділок ухвалив рішення, згідно з яким почесний патріарх Філарет залишається у складі єпископату ПЦУ, але позбавлений права керівництва Київською єпархією.

"...беручи до уваги особливі заслуги в минулому перед Українською православною церквою, констатувати, що Почесний патріарх Філарет залишається у складі єпископату Православної церкви України, однак втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією", - йдеться в прес-релізі за підсумками засідання Синоду, оприлюдненому на сайті ПЦУ.

Зазначено, що скасовується п. 4 журналу №1 засідання Священного синоду від 5 лютого 2019 року, який свідчив: "Святійший патріарх Філарет продовжує керівництво Київською єпархією в складі парафій і монастирів Києва (за винятком Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря м. Києва), які до 15 грудня 2018 року перебували в його підпорядкуванні як патріарха Київського та всієї Руси-України".

"У зв’язку з невиконанням Почесним патріархом Філаретом у відведений Священним Синодом місячний термін попереднього рішення Синоду щодо подання на реєстрацію документів Київської єпархії, враховуючи численні прохання парафій і монастирів м. Києва до предстоятеля, Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, щодо прийняття їх у безпосереднє підпорядкування, ( ...) - скасувати п. 4 Журналу №1 засідання Священного Синоду від 5 лютого 2019 р. та підпорядкувати Митрополиту Київському і всієї України, як їх безпосередньому єпархіальному архієрею, всі парафії та монастирі м. Києва, які до 15 грудня 2018 р. перебували у складі УПЦ Київського Патріархату і згідно з рішенням Помісного собору УПЦ Київського патріархату (15 грудня 2018 р.) та Об’єднавчого собору (15 грудня 2018 р.) є у складі Православної церкви України", - йдеться в прес-релізі.

Почесний патріарх Філарет може в листі на ім'я митрополита Епіфанія звернутися до Священного синоду щодо соборного розгляду свого майбутнього становища в ПЦУ.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський, заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій (Зоря) на брифінгу зазначив: "Те, що почесний патріарх Філарет одноосібно приймає ті чи інші рішення, або залучає до легалізації цих рішень якесь невелике коло обраних ним однодумців, які не мають ні канонічної, ні юридичної сили. Тому що Церква - це канонічно встановлена структура і організм, і в Церкві не може бути так, що ці рішення або ці канони мені подобаються, я їх приймаю і виконую, а ці мені не подобаються, я їх не сприймаю і не виконую. (...) те, що заявляє почесний патріарх Філарет щодо своєї приналежності до Православної церкви України, Православна церква України не сприймає".

Він нагадав, що почесний патріарх Філарет приймав і підписував рішення Помісного собору Київського патріархату про об'єднання, брав участь в Об'єднавчому соборі, голосував за статут, голосував за обрання предстоятеля, він був діючим архієреєм і постійним членом Синоду згідно зі статутом ПЦУ, він брав участь у житті ПЦУ як ієрарх, брав участь у засіданні Синоду ПЦУ, "тому його раптове рішення зробити так, як він зробив, - це його відповідальність".

"Але ПЦУ його рішення не сприймає. Тобто з точки зору ПЦУ це не призводить до розділу та створення якоїсь окремої нової Церкви або юрисдикції. Це просто думка почесного патріарха Філарета і його нечисленних однодумців. ПЦУ, як ви бачите, через ці рішення залишає відчиненими свої двері ... навіть для тих, хто з якихось причин тимчасово вирішив відійти від нас, пошукати чогось іншого, але ці двері залишаються відчиненими, тому що насправді ми всі є єдиною помісною Українською православної церквою", - підсумував архієпископ Євстратій.

Священний синод також ухвалив рішення за участь у діях, спрямованих на виникнення протистояння в церковному середовищі, виключити зі складу єпископату ПЦУ митрополита Білгородського і Обоянського Іоасафа (Шибаєва) і єпископа Валуйського, вікарія Білгородської єпархії Петра (Москальова).

Водночас заборонені у священнослужінні архімандрит Андрій (Маруцак) та ієромонах Ілля (Зеленський) можуть письмово протягом одного місяця звернутися до Священного синоду шляхом подання прохання на ім'я митрополита Епіфанія, щодо розгляду їхніх справ.

"Визначити, що одноосібно скликане і проведене Почесним патріархом Філаретом 20 червня 2019 р. у Володимирському соборі м. Києва зібрання запрошених ним осіб не мало жодних повноважень на ухвалення рішень, зокрема стосовно рішень Помісного собору УПЦ Київського патріархату (15 грудня 2018 р.), які відповідно до Статуту УПЦ КП відразу після підписання Президією Собору на чолі з Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом набули чинності", - вирішили на засіданні Собору.

Крім того, констатували в ПЦУ, жодні рішення, розпорядження та інші документи, видані від імені Української православної церкви Київського патріархату або під ім'ям її статутних органів після юридичної реєстрації Київської митрополії УПЦ (ПЦУ) 30 січня 2019 року, не мають канонічної та юридичної сили, не є чинними й не підлягають виконанню.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпровському районі збито ворожу ракету - Лисак

"Сільпо" запустив безкоштовну доставку в Харкові

Німецька Quantum Systems відкрила завод БПЛА в Україні

G7 визначила "конкретні кроки" для допомоги Україні - Кулеба

Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару, виробник якого працює в державі-агресорі

Окупанти обстріляли Білопілля на Сумщині, загинув мирний житель - Офіс генпрокурора

Боррель: Сподіваюся, вже в понеділок будуть конкретні рішення надати Україні засоби ППО, зокрема Patriot

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

Унаслідок артилерійського обстрілу в Куцурубській громаді загинула жінка, поранені чоловік і підліток

Росія вбила українських дітей у Дніпрі, ми могли запобігти цьому, але не змогли - глава МЗС Естонії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА