20:59 25.06.2019

КС визнав неконституційним положення статті КПК, за яким нардепу Савченко обрали арешт

2 хв читати
КС визнав неконституційним положення статті КПК, за яким нардепу Савченко обрали арешт

Київ. 26 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Конституційний суд (КС) України ухвалив рішення за конституційними скаргами низки громадян, зокрема народного депутата України Надії Савченко і колишнього голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерія Чорнобука, щодо положення ч. 5 ст. 176 Кримінального процесуального кодексу, визнавши цю норму неконституційною.

"Конституційний суд України визнав таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), положення частини п'ятої статті 176 Кодексу, яким передбачено, що запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання, особистої поруки, домашнього арешту, застави не може бути застосовано до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених статтями 109 - 114-1, 258 - 258-5, 260, 261 Кодексу (мова йде про Кримінальний кодекс України - ІФ)", - повідомляється на сайті КС.

У КС вважають, що положення ч. 5 ст. 176 КПК допускає застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на підставі чисто формального судового рішення, що порушує принцип верховенства права. У рішенні КС зазначається, що оспорювана норма обґрунтовує необхідність утримання під вартою тільки з кваліфікацією злочину, що не забезпечує і не може забезпечити баланс між метою його застосування в кримінальному провадженні та конституційним правом людини на свободу та особисту недоторканність.

"У разі обмеження конституційного права або свободи законодавець зобов'язаний ввести таке правове регулювання, яке дасть можливість оптимально досягти легітимної мети з мінімальним втручанням в реалізацію цього права чи свободи. Однак, на думку Конституційного Суду України, в цьому випадку законодавець, встановивши безальтернативний запобіжний захід, а саме тримання під вартою стосовно осіб, які підозрюються або обвинувачуються у скоєнні злочинів, передбачених статтями 109 - 114-1, 258 - 258-5, 260, 261 Кримінального кодексу України, не дотримався зазначених вимог", - сказано в релізі КС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА