Події

Зустріч міністрів оборони країн-членів НАТО проходить у штаб-квартирі альянсу в Брюсселі

Невиконання Росією Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності та затвердження політики НАТО у сфері космосу стануть предметом зустрічі міністрів оборони країн-членів альянсу 26-27 червня в Брюсселі.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", упродовж двох днів глави оборонних відомств обговорять також нові технології безпеки і доступ до них усіх союзників.

"Міністри обговорять, як процес оборонного планування НАТО використовуватимуть для забезпечення інвестицій союзників у нові технології, як створення нових потенціалів забезпечить доступ до новітніх сил і засобів, які окремі союзники не можуть собі дозволити самостійно. Такі, як безпілотники і літаки спостереження наступного покоління", - повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції.

За його словами, під час засідання, "створивши рамки, які визначатимуть, як НАТО слід скористатися наявними можливостями і реагувати на виклики в космосі - заради безпеки і проведення операцій".

"Космос може використовуватися в мирних цілях, а також використовуватися для агресії. Супутники можна заблокувати, зламати або озброїти. Протисупутникова зброя може підірвати засоби зв'язку. Тому важливо, щоб ми зберігали пильність і стійкість, зокрема в космосі", - зазначив генсек.

Крім того, міністри ухвалять рішення про наступні кроки НАТО на випадок, якщо Росія не виконає положення Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності та до 2 серпня не знищить свої ракети SSC-8.

"Наша відповідь буде оборонною, відповідною і скоординованою. Ми не маємо наміру розгортати нові ядерні ракети наземного базування в Європі. Ми не повторюватимемо того, що робить Росія. Ми не хочемо нової гонки озброєння", - підкреслив він.

У засіданні також візьмуть участь представники Фінляндії і Швеції, верховний представник - віце-президент ЄС Федеріка Могеріні.

Українську делегацію на зустрічі очолює заступник міністра оборони України з питань євроінтеграції Анатолій Петренко.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ