Події

У Києві затримано сина власника Луганського лікеро-горілчаного заводу, який воював на боці "ЛНР" і спонсорував бойовиків

Співробітники Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України затримали у Києві сина власника лікеро-горілчаного заводу "Луга-Нова" (Луганська обл.) Дмитра Держака, який має посвідчення ветерана бойових дій РФ і "посвідчення особи військовослужбовця Луганської народної республіки", повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

"Разом із СБУ затримали громадянина Д.Держака, заступника директора і сина власника ЛГГЗ "Луга-Нова" - одного з основних спонсорів терористів із "ЛНР". Діяч проживав у Києві з посвідченням "ветерана бойових дій" проти України", - написав Луценко на своїй сторінці у Facebook у середу.

Він оприлюднив фотографії "документів" на ім'я Держака Дмитра Леонідовича.

Водночас генпрокурор занепокоєний тим, чи не відпустить "сепаратиста суд під домашній арешт після вчорашнього рішення КС, який за поданням Надії Савченко ухвалив, що арешт за статтями про тероризм не є обов'язковим запобіжним заходом".

Як повідомила прес-служба прокуратури Київської області, встановлено, що цей громадянин України періодично проживає в Києві і на території тимчасово окупованого Луганська, де працює заступником генерального директора одного з товариств, що здійснює господарську діяльність та регулярно платить податки до бюджету терористичного угрупування "Луганська народна республіка".

Наразі чоловіка затримано. Підготовлено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-5 КК України (здійснення фінансування окремої терористичної організації) і клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без внесення застави.

У свою чергу прес-центр СБУ повідомив, що цей житель Луганська в період липня-жовтня 2014 року вступив у змову з лідерами незаконних збройних формувань. Починаючи з січня-лютого 2014 року він фінансував їх, надавав матеріальні засоби і брав участь у захопленні Росією і терористичною організацією "ЛНР" території Луганської області, сприяв бойовикам у проведенні незаконного референдуму.

"За інформацією СБ України, затриманий, діючи за вказівкою кураторів із спецслужб РФ, спільно зі своїм батьком брав участь у діяльності владних структур та "народних армій" самопроголошених "Л/ДНР". Так упродовж 23 травня – 07 червня поточного року під час чергового перебування у Луганську фігурант провадження провів низку зустрічей із вищими посадовими особами "органів влади ЛНР", співробітниками силових відомств, під час яких було обговорено основні напрями подальшої співпраці між зазначеними особами, зокрема й основні заходи, до яких так звані МВД та МГБ ЛНР планують його залучити", - йдеться в повідомленні СБУ.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ