11:15 11.07.2019

Британія звинуватила іранські судна у створенні перешкод британському танкеру в Ормузькій протоці

2 хв читати

Три іранських судна намагалися перешкодити проходу британського нафтового танкера через Ормузьку протоку, повідомляє в четвер телеканал Sky News із посиланням на міністерство оборони Великої Британії.

"На порушення міжнародного права три іранських судна намагалися перешкодити проходу комерційного судна British Heritage через Ормузьку протоку", - заявив прес-секретар міністерства.

Міністерство оборони Великої Британії відзначило, що дуже стурбоване інцидентом і закликало Іран до деескалації ситуації в регіоні.

Як раніше повідомив телеканал CNN, п'ять озброєних човнів корпусу вартових Ісламської революції Ірану безуспішно намагалися захопити британський нафтовий танкер у Перській затоці в середу.

Як заявили джерела телеканалу, британський танкер виходив із Перської затоки і перетинав Ормузьку протоку, коли до нього підійшли іранські катери.

За словами чиновників, іранці наказали танкеру змінити курс і зупинитися в довколишніх іранських територіальних водах.

Літак США, який перебував поруч, зняв відео інциденту, уточнили співрозмовники.

Однак фрегат Королівських ВМС Великої Британії HMS Montrose, який супроводжував танкер, направив своє палубне озброєння на іранців і зробив усне попередження. Після цього іранські катери відступили.

Раніше повідомлялося, що на тлі загроз Ірану Велика Британія направила в район Ормузької протоки фрегат HMS Montrose для супроводу своїх танкерів.

У середу президент Ірану Хасан Рухані заявив, що Велика Британія може отримати неприємні наслідки у зв'язку із затриманням танкера з іранською нафтою поблизу Гібралтару.

"Ви стали ініціатором небезпечної ситуації, і ви зрозумієте її наслідки", - заявив Рухані, не уточнюючи, про які наслідки може йтися.

Корпус вартових Ісламської революції (КВІР), у свою чергу, відкинув звинувачення в створенні перешкод в Ормузькій протоці, заявивши, що якби команди про захоплення будь-яких суден було дано, то їх виконали б негайно.

"Сутичок з іноземними суднами, зокрема з англійськими, не було", - відзначили в КВІР.

Минулого четверга влада Гібралтару, британської заморської території, затримала танкер Grace 1, який, імовірно, постачав іранську нафту в Сирію, що є порушенням санкцій ЄС щодо Сирії.

Міністр закордонних справ Іспанії Жозеп Боррель потім повідомив, що влада Гібралтару затримала танкер на прохання, яке американська влада направила Великій Британії. Влада Гібралтару, в свою чергу, заявили, що діяла за власною ініціативою.

Іран пообіцяв не залишати без відповіді затримання танкера.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА