Події

Повне рішення італійського суду стосовно нацгвардійця Марківа буде оприлюднено протягом 60 днів - посол Італії

Посол Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа заявляє, що рішення італійського суду стосовно військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа буде оприлюднено протягом 60 днів, і до офіційної публікації рішення суду він не може коментувати цю справу з огляду на те, що судова влада в Італії є незалежною, повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ України.

"Повне рішення суду буде оприлюднене протягом 60 днів. Тоді ми зможемо більш детально його вивчити, зокрема мотиваційну частину. Для Італії це важлива тема для усіх інституцій та медіа, адже усі хочуть знати правду, і, в першу чергу, її шукають батьки Андреа Роккеллі. Я розумію всю важкість ситуації і передав усю інформацію до своєї країни", - сказав Чечіліа.

Що стосується італійських громадян, які незаконно воюють на Донбасі на боці сепаратистів, то, за його словами, суд Генуї вже ухвалив перші рішення про ув’язнення на різні терміни.

"Італія підтримує територіальну цілісність та незалежність України, підтримує та продовжує санкції проти РФ. Ми розуміємо ваше занепокоєння і те, наскільки ця ситуація може вплинути на наші відносини. Ми постараємося знайти спільне рішення та показати українському та італійському суспільству відкритість цього процесу", - зазначив Чечіліа.

У свою чергу міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час зустрічі з послом заявив, що позиція уряду та президента України полягає в тому, що рішення суду політизоване та необ'єктивне.

"Я хочу вам нагадати, що на Донбасі загинуло понад 10 тис. осіб. Там проти України воюють і десятки найманців з Італії. В Україні є кілька кримінальних проваджень, де фігурують громадяни Італії, які вбивали українців. Світ залежить від наших рішень. Ми будемо ініціювати перемовини найвищого політичного рівня. Ми хотіли б почути, що уряд Італії так само зацікавлений у вирішенні цієї проблеми. Хочемо бачити конкретні кроки. Адже це може стати великим потенційним конфліктом. Марків був на війні і захищав Україну", - заявив глава МВС України.

Він додав, що італійський уряд і суспільство мають пам'ятати, що Донбас і Крим - це територія України, тому будь-яке відвідування громадянами Італії тимчасово окупованих Росією українських територій не через державний кордон України є порушенням українських законів.

"Сотні італійських громадян, серед яких і журналісти, нелегально перебували на окупованих територіях Донбасу і АР Крим. Вони незаконно перетнули український кордон з боку РФ. Тому я хочу, щоб ви зайняли чітку позицію, і ми розробили спільно план дій. Я б не хотів, щоб в Україні Італія асоціювалася із проросійським урядом, вважалася прибічником сепаратистів та найманців. А зараз у суспільстві саме така думка", - сказав Аваков.

При цьому глава МВС наголосив, що Марків реально не мав відношення до загибелі італійського фоторепортера. Він нагадав, що колишній посол Італії в Україні Фабріціо Романо підтвердив у суді, що в 2014 році офіційно попереджав усіх громадян Італії про небезпеку відвідування зони конфлікту в Слов'янську.

"Роккеллі загинув, поїхавши на Донбас нелегально. Ми чекаємо від уряду Італії демонстративних кроків, які покажуть зацікавленість у вирішенні цієї кризи. Я хотів би отримати офіційну інформацію від посольства, щоб зрозуміти, як в Італії розбираються із тими італійськими громадянами, хто незаконно воює на боці сепаратистів на українському Донбасі", - наголосив Аваков.

Як повідомлялося, 12 липня італійський суд засудив до 24 років позбавлення волі нацгвардійця Марківа, визнавши його винним у сприянні умисному вбивству італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі в 2014 році. Суд засудив Марківа до 24 років позбавлення волі, хоча обвинувачення просило про 17 роки ув'язнення.

Того самого дня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що це рішення суду буде оскаржено.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ