07:24 16.07.2019

Рада ЄС вживає заходів впливу на Туреччину в зв'язку з бурінням кіпрського шельфу

2 хв читати
Рада ЄС вживає заходів впливу на Туреччину в зв'язку з бурінням кіпрського шельфу

Рада ЄС прийняла в понеділок висновки з буріння Туреччиною шельфу у винятковій економічній зоні Кіпру, в яких оголошується про низку заходів, зокрема, про тимчасове припинення низки переговорних форматів з Анкарою.

"У світлі триваючих і нових незаконних бурових робіт Туреччини рада приймає рішення призупинити переговори щодо всеосяжної угоди про повітряний транспорт і вирішує не проводити Раду асоціації та інші наради високого рівня в рамках діалогу між ЄС і Туреччиною", - йдеться в постанові, поширеній в Брюсселі.

Рада також ухвалила пропозицію Єврокомісії скоротити обсяг допомоги Туреччині з підготовки до вступу в ЄС за 2020 рік і запропонувати Європейському інвестиційному банку переглянути свою кредитну діяльність в Туреччині, особливо щодо кредитування з державною підтримкою.

"Рада продовжує займатися цим питанням і відповідно до висновків Європейської ради від 20 червня, пропонує високому представнику (ЄС із закордонних справ - ІФ) і (Європейській) комісії продовжити роботу над варіантами цільових заходів у світлі триваючих бурових робіт в Східному Середземномор'ї. Рада уважно стежитиме за розвитком подій і при необхідності повернеться до цього питання", - сказано в документі.

Рада ЄС шкодує, що, незважаючи на неодноразові прохання Євросоюзу припинити незаконну діяльність з буріння в Східному Середземномор'ї, Туреччина продовжує бурові роботи на захід від Кіпру і здійснила другу операцію з буріння на північний схід від Кіпру всередині його територіальних вод.

"Рада підтверджує, що ця незаконна діяльність має серйозні негативні і безпосередні наслідки для всього комплексу відносин ЄС-Туреччина. Рада знову закликає Туреччину утримуватися від подібних акцій, діяти в дусі добросусідства і поважати суверенітет і суверенні права Республіки Кіпр відповідно до міжнародного права", - зазначається у висновках Ради ЄС.

У Брюсселі підкреслюють, що питання розмежування виключних економічних зон і континентального шельфу має вирішуватися шляхом діалогу, при повній повазі міжнародного права і відповідно до принципу добросусідства.

ЄС заявив про свою готовність підтримати зусилля, розгорнуті під егідою ООН, щоб співпрацювати зі сторонами з метою створити умови, необхідні для сприяння поновленню переговорів для досягнення глобального врегулювання кіпрського питання.

"У зв'язку з цим Рада нагадує, що вважає основним, щоб Туреччина взяла на себе зобов'язання і сприяла пошуку такого врегулювання, включно з його зовнішніми аспектами, в рамках ООН, згідно з відповідними резолюціями Ради безпеки ООН, принципів і норм, на яких заснований ЄС", - йдеться в документі, прийнятому Радою ЄС.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА