07:52 16.07.2019

Глава МЗС Ірану вважає, що Трамп не хоче війни з Іраном, але в його оточенні є бажаючі розпочати конфлікт

2 хв читати
Глава МЗС Ірану вважає, що Трамп не хоче війни з Іраном, але в його оточенні є бажаючі розпочати конфлікт

Глава МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф заявив, що ні керівництво Ірану, ні президент США не хочуть війни, проте цього можуть хотіти люди в оточенні Дональда Трампа.

"Я не вірю, що президент Трамп хоче війни. Але я вірю, що навколо нього є люди, які не будуть заперечувати", - сказав Заріф в інтерв'ю NBC.

"Але я не думаю, що вони досягнуть успіху, тому що, врешті-решт, я думаю, що розсудливість переможе", - додав він.

Глава МЗС Ірану також зазначив, що люди знають, що Іран - "велика, горда країна".

"І ми не будемо ставитися до військового нападу легковажно", - підкреслив Заріф.

Міністр закордонних справ Ірану прибув до Нью-Йорка для участі в конференції ООН зі сталого розвитку, але його участь в заході була під питанням через американські санкції.

Зрештою, Заріф отримав візу у вихідні. Однак главі МЗС Ірану і його колегам дозволяється переміщатися тільки між штаб-квартирою ООН і іранської місією в декількох кварталах від неї, а також до резиденції посла Ірану в ООН.

Держсекретар США Майк Помпео захистив це рішення в інтерв'ю Washington Post, заявивши: "Американські дипломати не бродять навколо Тегерана, тому ми не бачимо жодних причин для іранських дипломатів вільно бродити Нью-Йорком."

8 травня 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про вихід Вашингтона зі Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) і про відновлення економічних санкцій щодо Ірану, включно з нафтовими.

7 липня Іран у рамках другого етапу відмови від зобов'язань з СВПД оголосив, що приступає до збагачення урану вище рівня в 3,67%.

Перший етап відмови від виконання зобов'язань передбачав припинення вивозу надлишків низькозбагаченого урану і важкої води понад допустимі СВПД обсяги.

7 липня іранська влада також попередила, що якщо проблеми навколо СВПД не будуть залагоджені, то третій етап припинення виконання зобов'язань настане через 60 днів. Раніше президент Ірану Хасан Рухані заявив, що Тегеран готовий негайно почати переговори з Вашингтоном, якщо США скасують санкції щодо Ірану і повернуться до угоди щодо іранської ядерної програми.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА