Події

ДБР розслідує справу за фактом можливого використання суддями КС службового становища для впливу на екс-голову суду Шевчука

Державне бюро розслідувань (ДБР) розслідує кримінальне провадження за фактом можливого використання суддями Конституційного Суду України свого службового становища для впливу на екс-голову КС Станіслава Шевчука.

"Є у ДБР кримінальне провадження за фактом зловживання колишнім головою Конституційного Суду. Також є кримінальне провадження за фактом використання суддями КС службового становища для здійснення впливу на голову Конституційного Суду", - сказали агентству "Інтерфакс-Україна" в ДБР.

Тобто, як пояснили в бюро, є два фактових провадження, вони зареєстровані 11 липня.

Як повідомлялося, 14 травня 2019 року Станіслава Шевчука було звільнено з посади судді Конституційного Суду України на підставі п. 3 ст. 21 закону України "Про Конституційний Суд України". Того самого дня головою КС було обрано Наталію Шапталу.

Згідно з п.3 ст.21 закону про Конституційний Суд суддю КС звільняють за вчинення суттєвого дисциплінарного проступку, грубе або систематичне нехтування службовими обов'язками, що є несумісним зі статусом судді КС, або виявлення його невідповідності обійманій посаді. Питання про звільнення судді з посади з таких підстав суд розглядає на спеціальному пленарному засіданні за наявності висновку постійної комісії з питань регламенту та етики суду.

21 травня звільнений із посади судді КС Шевчук звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом про визнання його звільнення незаконним.

Окружний адмінсуд м. Києва відкрив провадження і призначив на 11 червня підготовче засідання у справі про звільнення Шевчука з посади судді Конституційного Суду України.

Суд зобов'язав відповідача - Конституційний Суд - подати до суду всі матеріали, які були або мали бути взяті ними до уваги під час ухвалення рішення про звільнення Шевчука. Також Окружний адмінсуд витребує належним чином завірені копії стенограм засідань КС за 14 травня 2019 року.

Шевчук просить суд визнати протиправними дії КС щодо, на його думку, незаконного звільнення з посади судді КС. Крім цього, позивач просить визнати протиправною і скасувати постанову КС про його звільнення з посади судді КС.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ