Події

Москалькова та Денісова обмінялися списками ув'язнених росіян і українців

Уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова й уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у вівторок обмінялися списками українців і росіян, які перебувають у СІЗО і в'язницях двох країн.

"Я передаю вам список людей, які перебувають у місцях позбавлення волі - слідчих ізоляторах, колоніях і тюрмах на території України, прошу взяти під особливий контроль", - сказала Москалькова, передаючи список Денісовій у Москві у вівторок.

Денісова пообіцяла обов'язково це зробити. Також вона сподівається, що обмін цих громадян, зокрема українських моряків, "усе-таки відбудеться".

Москалькова сказала, що питання обміну не в її компетенції, але вона схвалює будь-які "домовленості між українською і російською сторонами, які можуть сприяти якнайшвидшому поверненню громадян до своїх осель, сім'ї, до нормального життя, про яке мріє кожна людина".

У свою чергу Денісова підтримала свою російську колегу, заявивши, що також сподівається, що їхня взаємодія дасть хороший результат.

Вона передала Москальковій список, що складається зі 150 справ.

"Я теж привезла вам список, який містить 150 кейсів. Це громадяни України, які утримуються на території Російської Федерації та в Криму, зокрема 24 моряки", - сказала Денісова.

"Я вам хотіла б його передати, щоб ви звернули свою увагу так, як ви це вмієте робити, щоб усі питання гуманітарного блоку були вирішені, щоб підтримувалися ці громадяни України, які перебувають у непростих умовах, тому що місця несвободи - це непрості місця для наших громадян і для громадян РФ, які перебувають в Україні", - сказала український омбудсмен.

Москалькова сказала, що зустріч із Денісовою "дуже важлива, вона визначає вектор взаємодії та допомоги громадянам, дає можливість сподіватися багатьом сім'ям, що вирішаться долі людей, вони зможуть повернутися додому, їм буде надано допомогу в місцях позбавлення волі".

"Ми намітили дорожню карту цієї взаємодії", - сказала російський омбудсмен.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ