Події

Франція в Радбезі ООН закликала до створення позитивної динаміки для врегулювання конфлікту на Донбасі

Постійний представник Франції при ООН Ніколя де Рив'єр у вівторок в ході засідання Радбезу ООН привітав низку позитивних подій, пов'язаних з ситуацією на Донбасі, а також заявив про необхідність зміцнення цієї динаміки для врегулювання конфлікту на сході цієї країни.

"На підставі недавніх позитивних подій зараз необхідно створити динаміку, спрямовану на зміцнення довіри і необхідну для врегулювання конфлікту", - вважає він.

За його словами, в останні кілька днів і тижнів відбулися події, що вселяють оптимізм, такі як відновлення роботи тристоронньої контактної групи. Він також зазначив відведення військ поблизу Станиці Луганської. На його думку, цей прогрес досягнутий завдяки діям українського президента Володимира Зеленського.

Крім того, французький представник вітав відновлення контактів між Москвою і Києвом, в результаті чого президенти Росії і України провели телефонну розмову.

Також він закликав "усіх зберігати пильність", оскільки, за його словами, досягнення поки занадто крихкі, проте вони дають можливість для створення конструктивного тренда і перезапуску процесу.

Також французький постпред при ООН і американський дипломат Родні Хантер, який виступав в Радбезі ООН від імені Вашингтона, засудили рішення Росії спростити видачу паспортів для жителів Донбасу. За словами Ніколя де Рив’єра, цей крок йде врозріз із духом мінських угод.

"Я хочу ще раз повторити, що Франція засуджує рішення спростити видачу паспортів РФ українським громадянам, які проживають на певних територіях - біля Донецька і Луганська", - заявив де Рив'єр.

Напередодні п'ятої річниці з дня трагедії рейсу MH17, збитого в небі над Донбасом, Франція і США знову висловили співчуття сім'ям загиблих і заявили про необхідність привести до відповідальності винних у катастрофі літака.

Крім того, Франція і США в Раді Безпеки ООН закликали до звільнення 24 українських моряків, взятих Росією під варту в листопаді минулого року в Керченській протоці.

"Сполучені Штати закликають Росію поважати територіальну цілісність і суверенітет України, включно з її територіальними водами, і ми повторюємо заклик до Росії негайно звільнити затриманих українських моряків і кораблі. Ця дія продемонструє її готовність більш конструктивним чином взаємодіяти з Україною", - заявив Родні Хантер.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ