Події

НАБУ і САП закликають ВР проголосувати запропоновані Зеленським зміни до закону про ВАКС, щоб не допустити блокування його роботи

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) підтримують запропоновані президентом України Володимиром Зеленським зміни до закону "Про Вищий антикорупційний суд" щодо початку роботи суду і закликають парламентарів проголосувати за ці зміни.

"Ми закликаємо парламентарів проголосувати за ініціативу президента України і якнайшвидше ухвалити відповідний законопроект", - йдеться в спільній заяві НАБУ та САП, оприлюдненій у середу на сторінці САП у Facebook.

У відомствах нагадують, що згадані зміни до закону пропонують закріпити за ВАКС розгляд виключно справ, які розслідують детективи бюро та прокурори САП.

"Від самого початку ми наполягали на тому, щоб новостворена судова організація приймала до розгляду справи про топ-корупцію, розслідувані Національним бюро і передані до суду Спеціалізованою прокуратурою. Саме так можна забезпечити швидке винесення вироків", - наголошується в заяві.

Згідно з чинним законодавством, до ВАКС можна направляти всі справи про корупцію незалежно від рангу службових або посадових осіб, що в них фігурують.

"Це - понад 3500 кримінальних проваджень. Їхня кількість зростатиме. Це може стати непід’ємним тягарем і заблокувати роботу 38 суддів ВАКС. Водночас розгляд справ від НАБУ і САП припадає лише 5% загального обсягу роботи. А це - саме ті резонансні провадження, вироків у яких з нетерпінням очікує суспільство", - наголошується в заяві.

На думку НАБУ і САП, зміни дадуть змогу забезпечити ефективний судовий розгляд кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів у розумні терміни.

У заяві зазначено, що якщо зміни до закону не буде внесено, то зусилля зі створення Антикорупційного суду в Україні будуть марними, а шанси уникнути справедливого покарання у корупціонерів зростуть.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ